Quantcast
Κορονοϊός: Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία - Τα μέτρα που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην οικονομία – Τα μέτρα που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, στο πεδίο της οικονομίας, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. Οι σχετικές προτάσεις παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση και ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις. Σημειώνεται πως οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους, ενώ οι συσκέψεις αυτές θα είναι τακτικές.

Κυβερνητικός παράγονας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πως τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Ο ίδιος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, σημείωσε ότι προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να αφορούν σε τρία επίπεδα, όπως εξήγησε ο ίδιος: τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα (στο επίπεδο αυτό τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο), τα μέτρα σε κλαδικό- τοπικό επίπεδο και τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας.

Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute

Όπως είπε, ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν θέλουμε κορονοποίηση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων». Ωστόσο, εμφανίστηκε και καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το σκέλος των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση).

Από την πλευρά τους, παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προσέθεσαν ότι είναι πρόωρη ακόμη μια εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως είπαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. Κατ’ αυτούς, τέλος, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, οι γενικοί γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.