Quantcast
Κορονοϊός: Τα "εργαλεία" για τη στήριξη της εργασίας - Τι θα γίνει με τηλεργασία, αναστολές και "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Τα “εργαλεία” για τη στήριξη της εργασίας – Τι θα γίνει με τηλεργασία, αναστολές και “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

δημοσιεύτηκε:

Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην αγορά εργασίας και η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βγάλει από τη φαρέτρα του μια σειρά όπλων που, αυτή τη φορά, θα στηρίξουν την απασχόληση και δεν θα έχουν επιδοματικό χαρακτήρα.
Αποδέσμευση από τις αναστολές συμβάσεων, διατήρηση και ενίσχυση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» αλλά και της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% – παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου- συνθέτουν τον καμβά των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι.
Το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο στάδιο, καθώς το μέτρο των αναστολών θα αποτελέσει σταδιακά παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι το «όπλο» της αναστολής συμβάσεων θα μείνει στα… χέρια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Από την άλλη πλευρά, το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχει ήδη λάβει παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου και στο μεταβατικό στάδιο θα αποτελέσει τον πυρήνα που θα φέρει σταδιακά την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Ο μηχανισμός επιδοτεί το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται.
Ωστόσο, η μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι δύσκολη και απαιτεί επιπλέον μέτρα. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν, όπως λένε στο enikonomia.gr ότι το «κλειδί» για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία και να «ζωντανέψει» ξανά η αγορά εργασίας είναι το «ψαλίδισμα» του μη μισθολογικού κόστους. Και αυτό γιατί παρά τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι παράλληλα με τη μείωση των εισφορών θα πρέπει να υπάρξει και ένας συνολικός σχεδιασμός για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων τα οποία θα δώσουν περισσότερα «όπλα» στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στην αγορά εργασίας την επόμενη ημέρα.

Το καλεντάρι των πληρωμών
Εν τω μεταξύ από αύριο Παρασκευή ξεκινάει μπαράζ πληρωμών για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τους καλλιτέχνες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δουν το χρώμα του χρήματος και όσοι μπήκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν:
– Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020 -μετά και την διαδικασία των διασταυρώσεων- σε συνάρτηση με το άρθρο 112 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’ 256) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 3297/110/22-01-2021 (ΦΕΚ Β΄ 240/25.01.2021) , καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020.
– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας καθώς και το αναλογούν δώρο Χριστουγέννων μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 σε δικαιούχους που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις-διορθώσεις, είτε συμπεριλαμβάνονται στην τελική εκκαθαριστική λίστα πληρωμών μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.
– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση (καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί / ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις – διορθώσεις, είτε ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία διασταυρώσεων.

Από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν:
– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.
– Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας – Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.
– Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»
– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10 η Ιανουαρίου 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.