Quantcast
Κτηματολόγιο: Έρχονται "βαριές καμπάνες" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων -Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Έρχονται “βαριές καμπάνες” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων -Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Στην “τσιμπίδα “της ΑΑΔΕ θα πιαστούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους ή δεν έχουν δηλώσει την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων τους, καθώς έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διασύνδεσης του Taxisnet με το Κτηματολόγιο.

Πάντως εάν οι παραπάνω εντοπιστούν από την Αρχή τότε θα κληθούν να πληρώσουν:

  • Επιπρόσθετο ΕΝΦΙΑ.
  • Επιπρόσθετο φόρο που υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Πώς θα ελέγχονται τα αρχεία του Κτηματολογίου

Μόλις γίνει η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων (Κτηματολογίου και Περιουσιολογίου Ε9) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα έχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζει πιο  εύκολα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως  αλλά και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Μετά ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα διασταυρώνει τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

  • Να εντοπίσει  τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την πραγματική ακίνητη περιουσία τους.
  • Να αναζητήσει φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία  που αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι   έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Νέο Μητρώο Ακινήτων

Μια νέα βάση δεδομένων, με αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων δημιουργεί  η ΑΑΔΕ . Πρόκειται για το  «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο  θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Τα  δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.