Quantcast
Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Άλλο οι νόμιμες φοροαπαλλαγές άλλο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Άλλο οι νόμιμες φοροαπαλλαγές άλλο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

«Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι διαφορετικό ζήτημα» από το αυτό της αποφασιστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται στην «επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των ελεύθερων επαγγελματιών».

«Διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και με πολιτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε σημαντική μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι διαφορετικό ζήτημα. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πράγμα που θα προχωρήσει γρήγορα και με πνεύμα δικαιοσύνης, δίνοντας τελικά τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ προωθεί μέτρα όπως:

  • Την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  • Την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA).Τουτέστιν: τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS) ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  • Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση και σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για πληρωμές χωρίς επιβάρυνση από προμήθειες μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.