Quantcast
Λεγκρέν (σύμβουλος Μπαρόζο) : Βάρβαρο το ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Λεγκρέν (σύμβουλος Μπαρόζο) : Βάρβαρο το ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Απολύτως απαραίτητη είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς οι πιθανότητες ανάκαμψης του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ ισχνές, δήλωσε ο οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν , πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά το αίτημα της Ελλάδας στη διαπργμάτευση με τους πιστωτές της.

Ο Λεγκρέν εκτίμησε πως ο κυρίαρχος λόγος, για τον οποίο δεν επελέγη ως λύση στο ελληνικό πρόβλημα το 2010  ήταν η «επιθυμία να αποφευχθούν ζημιές για τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες».

 Στο πλαίσιο των δημόσιων ακροάσεων, που εγκαινίασε η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους,  ο κ. Λεγκρέν, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα «βάρβαρο» και με «λάθος παραδοχές» που οδήγησαν «σε απάνθρωπες συνθήκες τον ελληνικό λαό».

 Εξήγησε δε, πως απλώς περαιτέρω χρηματοδότηση διοχετεύεται για την αποπληρωμή προηγούμενου χρέους και περαιτέρω επιβολή μέτρων λιτότητας (ως προϋπόθεση επιπλέον χρηματοδότησης) θα είναι προς όφελος της αποπληρωμής κι όχι προς όφελος του ελληνικού λαού.

 Όπως είπε, ο κ. Λεγκρέν, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι πλέον αφερέγγυα, και στελέχη του ΔΝΤ είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, αντί να προχωρήσει αυτή η λύση και να παραταθεί η ημερομηνία λήξης του χρέους, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και πρωτίστως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Νικολά Σαρκοζί, μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και την βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν, αποφάσισαν να «προσποιηθούν» ότι η Ελλάδα είχε μόνο πρόβλημα ρευστότητας κι όχι φερεγγυότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.