Quantcast
Airbnb: Οι αλλαγές που έρχονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Airbnb: Οι αλλαγές που έρχονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ενδεχομένως στη φορολογία για περίπου 145.000 κατοικίες στην Ελλάδα έρχονται το προσεχές διάστημα. Η μεγέθυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, με τα έσοδα του Δημοσίου να δεκαπλασιάζονται σε διάστημα 4 ετών και να διαμορφώνονται σήμερα στα 530 εκατ. ευρώ, οδηγεί την κυβέρνηση σε πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου αλλά και να αποφευχθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε όσους αναζητούν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινής η κυβέρνηση εξετάζει τον διαχωρισμό φυσικών και νομικών προσώπων. Επί της ουσίας να διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο ακίνητα.

Παράλληλα, όπου απαιτηθεί να θεσπιστεί ανώτατο όριο ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση (σε συνεργασία με δήμους). Σε αυτή την περίπτωση το πλαίσιο υπάρχει αλλά ουδέποτε εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση που ορίζει χρονικά όρια και περιορισμούς ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορεί κάθε ιδιοκτήτης να διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση.

Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν πολυκατοικίες, εξετάζεται αυτές να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Για τις περιπτώσεις αυτές μελετάται να επιβληθεί τέλος διαμονής και ΦΠΑ, όπως ισχύει σήμερα και στα ξενοδοχεία. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης. Αν και η φορολογία είναι ασύμφορη για τους διαχειριστές ωστόσο με το πλαίσιο αυτό δεν υποχρεώνονται να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

Σήμερα, οι διαχειριστές ακινήτων φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τα ενοίκια που φθάνουν έως και 45% για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% και θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και έξοδα.

-Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ.

Επιβολή ΦΠΑ. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει. Από το 2025 θα επιβληθεί πανευρωπαϊκά ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο.   Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην αναγκαστούν και οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.

Ανταποδοτικά τέλη για τη δημιουργία δομών εντός των δήμων για τη φιλοξενία υπαλλήλων που μετατίθενται ή αποσπώνται. Σύμφωνα με την Καθημερινή στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία δομών σε μεγάλους προορισμούς σε πρώτη φάση με στόχο να εγκαθίστανται εκπαιδευτικοί, γιατροί ακόμη και οι ελεγκτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι με τις παρεμβάσεις που θα υιοθετηθούν αρκετοί ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, κυρίως όσοι έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.   Βέβαια, φορείς του κλάδου υποστηρίζουν ότι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο τουριστικό προϊόν της χώρας και θα ωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.