Quantcast
Lockdown στην Αττική: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, αναστολές συμβάσεων και επιδόματα - Έρχεται μπαράζ ελέγχων - enikonomia.gr
share

Lockdown στην Αττική: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, αναστολές συμβάσεων και επιδόματα – Έρχεται μπαράζ ελέγχων

δημοσιεύτηκε:

Το νέο αυστηρό lockdown στην Αττική αλλάζει και το μείγμα των μέτρων που θα ισχύσουν από την Πέμπτη. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αγορά εργασίας τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση του ποσοστού της τηλεργασίας στο Δημόσιο από 50% που είναι σήμερα στο 70%. Στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό μάλλον θα παραμείνει στο ίδιο ποσοστό που ισχύει και σήμερα, δηλαδή στο 50%. Στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας υπάρχει επίσης η παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν, αλλά και του μέτρου των αναστολών σύμβασης για όσους εργάζονται σε καταστήματα που μένουν κλειστά με κρατική εντολή.
Με στόχο να τηρηθούν στο ακέραιο οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν μέχρι τις τέλος του μήνα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Υψηλόβαθμο στέλεχος της οδού Σταδίου επισημαίνει στο enikonomia .grότι αναμένεται μπαράζ ελέγχων σε όλη την αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται ή όχι τα περιοριστικά μέτρα. Κι αυτό, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν εργοδότες που είτε δεν θα τηρήσουν το 50% της τηλεργασίας στο προσωπικό τους, είτε θα υποχρεώνουν το προσωπικό τους να εργάζεται κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης τους.
Παράλληλα από την βεντάλια των δράσεων του ΣΕΠΕ δεν θα λείπουν και οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Αν δηλαδή οι ανοιχτές επιχειρήσεις τηρούν τη χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας, την τήρηση αποστάσεων κοκ. Την ίδια στιγμή, έχοντας ως δεδομένο ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να πλήττεται και τον επόμενο μήνα λόγω των υποχρεωτικών λουκέτων σε λιανεμπόριο και εστίαση είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο μηχανισμός “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα μείνει…ζωντανός και τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε κρίσιμες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το πρόγραμμα “ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ”. Ειδικότερα:

Για τον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Δόθηκε η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021 από χθες 9/2/2021 έως και τις 21/2/2021. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα υποβολής έως και τις 21/2/2021 των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και μόνο: για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ του μήνα, και
για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ.
Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.
Σήμερα στις 12 η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη αναμένεται να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.