Διευκρινίσεις για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές του νερού, έδωσε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΕΡΤnews, «News Room» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου.
Όπως είπε ο υπουργός για τους λογαριασμούς νερού «δεν θα έχουμε αυξήσεις». Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι η μείωση της σπατάλης και η εξοικονόμηση πόρων, εξήγησε. «Έχουμε το φθηνότερο και καλύτερο νερό στην Ευρώπη. Οι λογαριασμοί νερού στην Αττική, στη μητροπολιτική περιοχή της ΕΥΔΑΠ, είναι οι φθηνότεροι στην Ευρώπη μαζί με τη Βουδαπέστη», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι να διατηρήσουμε το φθηνότερο και το καλύτερο νερό. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει να μειώσουμε τις σπατάλες, να ενώσουμε δυνάμεις».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι έχουν ολοκληρωθεί 103 έργα σε 63 δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει εθνική στρατηγική για το νερό σημείωσε και επεσήμανε πως «το νερό δεν ανήκει μόνο σε εμάς, ανήκει και στα παιδιά μας. Όταν σπαταλούμε το 70%, το σπαταλούμε και από τις επόμενες γενιές».
Για τα προβλήματα υδροδότησης
Και αναφέρθηκε στις περιοχές που έχουν προβλήματα υδροδότησης. «Ενώνουμε δυνάμεις ώστε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, να μπορέσουμε να φτιάξουμε δίκτυα, να κάνουμε επενδύσεις», ανέφερε. Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές με προβλήματα υδροδότησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Λαγκαδά, το Χορτιάτη, την Πυλαία – Χορτιάτη και το Ωραιόκαστρο. «Χρειάζονται επενδύσεις. Χρειάζεται μια συνολική, ολιστική διαχείριση, όχι μόνο για την ύδρευση, αλλά και για την αποχέτευση και την άρδευση», είπε.
