Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των τιμολογίων - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των τιμολογίων

δημοσιεύτηκε:

Αν και η διεθνής συγκυρία συμβάλλει τα μέγιστα ώστε το κόστος ενέργειας να περιορίζεται σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα, εντούτοις οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα «ψιλά γράμματα» των τιμολογίων ρεύματος.

Οι τιμές οι οποίες γνωστοποιήθηκαν, για τον μήνα Μάρτιο, στο πλαίσιο του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου, είναι σε αρκετές περιπτώσεις τιμές που προκύπτουν μετά από έκπτωση. Και αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις της έκπτωσης τότε ο λογαριασμός «φουσκώνει».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Είναι ενδεικτικό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαμηλών τιμών που καταγράφονται στα τιμολόγια Μαρτίου συνδέονται με την λεγόμενη «συνέπεια». Έτσι, εάν ένας καταναλωτής αμελήσει να πληρώσει στην ώρα του τον λογαριασμό –με άλλα λόγια δεν είναι συνεπής- τότε ξαφνικά θα βρεθεί να εξοφλεί «φουσκωμένο» αντίτιμο ακόμη και 30% μεγαλύτερο από ότι υπολόγιζε.

Και αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος καταναλωτής έχει επιλέξει –για παράδειγμα- «πράσινο» τιμολόγιο για το οποίο ενδεχομένως να μην γνωρίζει ότι έχει καθοριστεί μεν αντίτιμο 0,10 ευρώ/kWh, αλλά με την προϋπόθεση να είναι συνεπής στην εξόφληση του λογαριασμού του.

Έτσι, εάν καθυστερήσει ακόμη και μία ημέρα να τον πληρώσει μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με … δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού το κόστος ενδέχεται να ανέβει στα 0,13 ευρώ/kWh (σ.σ.: ίσως και ακόμη περισσότερο), δηλαδή 30% υψηλότερα.

Αντίστοιχοι αιφνιδιασμοί ενδέχεται να προκύψουν και με την κατανάλωση. Υπάρχουν ορισμένοι πάροχοι που δίνουν μια φθηνή τιμή για καταναλώσεις ακόμη και μόλις 100 kWh, με το κόστος του ρεύματος να ανεβαίνει αρκετά για τα νοικοκυριά που θα ξεπεράσουν τα όρια που θέτει ο εκάστοτε πάροχος.

Άλλες εκπτώσεις χορηγούνται με την προϋπόθεση της πάγιας πληρωμής

Προσοχή, λοιπόν θα πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές σε τέτοιου είδους «παγίδες», καθώς θα πρέπει να το «ψάχνουν» αρκετά για το τι είδους τιμολόγιο θα πρέπει να επιλέξουν στο μέλλον.

Τις τιμές των «χρωματιστών» τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους παρόχους μπορούν να παρακολουθούν οι καταναλωτές μέσα απ’ τη σχετική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Συγκεκριμένα, στην σελίδα https://invoices.rae.gr/oikiako/οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν το είδος τιμολογίου (το «ειδικό» αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πράσινο») για να ενημερώνονται για την τιμή της κιλοβατώρας.

Ο πίνακας περιλαμβάνει την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων.

Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.

 «Βουτιά» 83% στην τιμή του ρεύματος

Όσον αφορά το κόστος ενέργειας, πάντως, είναι ενδεικτικό πως μια μεγαβατώρα κόστιζε τον Φεβρουάριο 73,61 ευρώ (δηλαδή 0,0736 ευρώ/kWh) από 93,92 ευρώ τον Ιανουάριο, συρρικνώθηκε δηλαδή η τιμή μέσα σε μόλις ένα μήνα κατά 21%.

Η αντίστοιχη τιμή εν μέσω κρίσης είχε αναρριχηθεί ακόμη και στα 436 ευρώ (0,436 ευρώ/kWh), σήμερα δηλαδή καταγράφεται μια πτώση της τάξης του 83%.

Έτσι, οι μειώσεις που καταγράφονται στο εγχώρια τιμολόγια ρεύματος είναι απόρροια της υποχώρησης των διεθνών τιμών και των τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο ενέργειας, σε συνδυασμό με τον όποιο ανταγωνισμό αναπτύχθηκε μεταξύ των εταιρειών σε συνέχεια της θέσπισης του ειδικού (πράσινου) και των λοιπών κατηγοριών τιμολογίων.

Σημειώνεται ότι, τα πράσινα τιμολόγια ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα και οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν προμηθευτή ή τιμολόγιο χωρίς πέναλτι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.