Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Τα ποσά των επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα ποσά των επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου “καίνε” τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα νέα ποσά των επιδοτήσεων.

Αναλυτικά τα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια στα οικιακά τιμολόγια και τα νοικοκυριά, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας , όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτου εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει έως 300 kwh τον μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον μήνα Μάρτιο στα 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης της επιδότησης του 80%. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο για τις πρώτες 150 kwh κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 250 ευρώ την μεγαβατώρα από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kw η επιδότηση ανέρχεται στα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 110 ευρώ τον Μάρτιο.
  2. Κοινωνικό τιμολόγιο: Στα 87 ευρώ αυξάνεται η μέση μηνιαία ενίσχυση για τον Απρίλιο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο από 53 ευρώ τον Μάρτιο. Άρα επιδοτούνται με 290 ευρώ την μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 kwh μηνιαίας κατανάλωσης γι’ αυτήν την κατηγορία σε μια προσπάθεια να απορροφηθεί το σύνολο σχεδόν της ανατίμησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Επίσης για τους πολίτες που στην περσινή δήλωση του εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στη νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν το αριθμό παροχής και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί. Επίσης σε συνεργασία με την Αρχή Ανεξάρτητων Δημοσίων Εσόδων και τον κ. Πιτσιλή , στις νέες φορολογικές δηλώσεις αυτού του έτους που θα κατατεθούν σε λίγο διάστημα, δημιουργείται νέο πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις , η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
  3. Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη οικιακά τιμολόγια. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά λοιπές χρήσης κλπ ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τα εξής: Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο στα 130 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα τον Απρίλιο για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή μέχρι 25 KVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το σύνολο της κατανάλωσης . Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση για αυτήν την κατηγορία των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με παροχές μέχρι 25 KVA ανέρχεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 .επαγγελματικές παροχές, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια , γραφεία ,αρτοποιία και άλλα και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον μήνα Απρίλιο”. Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας: “Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος πάντα μέχρι 25 kw καταθέτουμε επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Συνολικά για τον μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από τα 132 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο . Αύξηση της ενίσχυσης κατά 137%”, είπε ο κ. Σκρέκας.
  4. Φυσικό αέριο και επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η κρατική επιδότηση συνεχίζεται και για τον μήνα Μάρτιο, στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540 χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον μήνα Μάρτιο προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Άρα το σύνολο της επιδότησης για τα νοικοκυριά αθροίζεται στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh για τον μήνα Μάρτιο και το συνολικό ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ. “Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την μέση τιμή που θα διαμορφωθεί” σημείωσε ο κ. Σκρέκας
  5. Φυσικό αέριο και επιδότηση για τα μη οικιακά δηλαδή επαγγελματικά και βιομηχανικά τιμολόγια. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε μη οικιακά δηλαδή επαγγελματικά και βιομηχανικά τιμολόγια, συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Συμπερασματικά για τους δύο αυτούς μήνες , Μάρτιο και Απρίλιο λαμβάνονται συνολικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ και αφορούν και στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο”.
Η εκτίναξη των τιμών

” Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού που διαθέτει . Και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης και μεταφοράς πράσινης ενέργειας αλλά και υγροποιημένο φυσικού αερίου στις βορειότερες χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουμε σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ διαθέσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρο ενεργειακή κρίση” τόνισε ο κ. Σκρέκας.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.