Quantcast
Μαγγίνας (ΕΤΕ): Όπλο για Τσίπρα η υποβάθμιση της ελληνικής ανάπτυξης από την Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Μαγγίνας (ΕΤΕ): Όπλο για Τσίπρα η υποβάθμιση της ελληνικής ανάπτυξης από την Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Τη θετική αλλά και την… αρνητική συνέπεια της υποβάθμισης των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία παρουσιάζει ο αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Νίκος Μαγγίνας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Wall Street Journal, ο Έλληνας οικονομολόγος παραδέχεται πως η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο +0,5% από +2,5% προηγουμένως θα προσθέσει ακόμη ένα διαπραγματευτικό όπλο στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εξηγεί, ο Τσίπρας θα μπορέσει να ισχυριστεί πως η νέα επιβολή υφεσιακών μέτρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιά της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, αντιτείνει ο Νίκος Μαγγίνας, η υποβάθμιση των ελληνικών εκτιμήσεων συνεπάγονται την πλήρη αδυναμία εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νέα στοιχεία, επισημαίνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τη δημοσιονομική χαλάρωση που επιθυμούσε, μέσω της σταδιακής εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα διαμορφωθεί στο +0,5%, από +2,5% προηγουμένως, και το 2016 στο +2,9%, από 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Τα επίπεδα του χρέους αναμένεται να διαμορφωθούν στο 180,2% του ΑΕΠ το 2015, από 170,2% προηγουμένως, και το 2016 στο 173,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, η Κομισιόν προβλέπει πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 25,6% το 2015, από 26,5% το 2014, ενώ η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και το 2016, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 23,2%.

Το αποπληθωριστικό “σπιράλ” θα συνεχιστεί και φέτος στην ελληνική οικονομία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά -1,5%, για να αυξηθεί στο +0,8% το 2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της έως τον Ιούνιο, εξομαλύνοντας τις συνθήκες στην οικονομία.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Επίσης, η Κομισιόν απέδωσε τη χαμηλότερη επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, το οποίο έκλεισε 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για 1,7% του ΑΕΠ, στην χαμηλότερη του αναμενομένου συλλογή φόρων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014 και η επιβράδυνση της ανάκαμψης είχαν σημαντικές επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική υστέρηση των κρατικών εσόδων στο τέλος του 2014 και κατά τους δύο πρώτους μήνες του

2015.

Παρ ‘όλα αυτά, η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πλέον δεν επηρεάζεται από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, οι οποίες ήταν αυξημένες το 2012 και το 2013.

Δεδομένης της υφιστάμενης αβεβαιότητας σχετικά με την έγκαιρη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για το ονομαστικό ισοζύγιο το 2015 και το 2016 έχουν μειωθεί στο -2,1% του ΑΕΠ και -2,2% αντίστοιχα.

Αυτό αντανακλά τη μείωση των αναμενόμενων εσόδων λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.