Quantcast
Μαΐλλης: Είναι ντροπή, μετά από 8 χρόνια κρίσης, να υπάρχουν ρυθμίσεις που "φρενάρουν" το επιχειρείν - enikonomia.gr
share

Μαΐλλης: Είναι ντροπή, μετά από 8 χρόνια κρίσης, να υπάρχουν ρυθμίσεις που “φρενάρουν” το επιχειρείν

δημοσιεύτηκε:

«Μετά τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, πολλοί μας ρωτούν αν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι στην γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Η απάντηση μας είναι ότι η Γερμανία (που με πάνω από 80 δις ευρώ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης-εγγυητής τους χρέους μας), καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης, συνετέλεσε, σε ορισμένες στιγμές μάλιστα αποφασιστικά, να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Αυτή η πολιτική πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης στο δείπνο του Πολυσυνεδρίου Capital +Vision.

Ο κ. Μαϊλλλης σημείωσε ότι αν και διανύουμε τον όγδοο χρόνο της κρίσης, εξακολουθούν να μας απασχολούν τα ίδια προβλήματα όλων των τελευταίων αυτών χρόνων.

«Και παρόλο που η Ελληνική Οικονομία φαίνεται να έχει πλέον ισορροπήσει στα χαμηλά σημερινά επίπεδα και που σίγουρα υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα, τα δομικά προβλήματα της, οι παθογένειες δεκαετιών, οι αγκυλώσεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, δυστυχώς, φαίνεται ότι παραμένουν ανέπαφες» συνέχισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και έφερε, ενδεικτικά, ως παράδειγμα για τα λεγόμενά του «την υπόθεση του Ελληνικού, την υπόθεση του Taxibeat, την αδυναμία έκδοσης εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ, και τις ανομίες στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας».

Επίσης έκανε σύγκριση με άλλες χώρες, που “υλοποιώντσς σε σύντομο διάστημα τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις, έχουν ξεμπερδέψει με τα μνημόνια”. Ιδιαίτερα ανέφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, επειδή έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά βγήκε από το μνημόνιο “και σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας… μας βάζει τα γυαλιά σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες» είπε ο κ. Μαϊλλης.

Στις αδυναμίες της Ελληνικής πραγματικότητας συμπεριέλαβε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες συγκλίσεις και συναινέσεις, ότι οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου δεν καταλήγουν σε μία συμφωνία για το πως θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, για το πως θα προσελκυστούν οι ξένες επενδύσεις, για το πως θα αγκαλιαστούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, για το πως θα αναστραφεί η αποβιομηχάνιση της χώρας. «Ακόμα επικρατεί στην κοινωνία η λανθασμένη αντίληψη ότι το κράτος μπορεί να παρέχει ανεξέλεγκτα, ενώ αυτή η αντίληψη ακριβώς οδήγησε στην πτώχευσή του» είπε χαρακτηριστικα ο κ .Μαϊλλλης προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι ντροπή, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, να υπάρχουν όχι μία αλλά πολλές και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες ρυθμίσεις που βάζουν φρένο στο επιχειρείν ενώ ταυτόχρονα το κράτος να διατηρείται μεγάλο, σπάταλο και αδιαφανές».

Το επιμελητήριο, σημείωσε, πιστεύει ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων οι οποίες και θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας, κυρίως των νέων.

Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις

Για τις Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις, ο ίδιος σχολίασε ότι η Γερμανία είναι ιστορικά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, και μέσα στην κρίση αναπτύσσονται σταθερά, ενώ και οι περαιτέρω προοπτικές είναι εξαιρετικές.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, κατά την διάρκεια της κρίσης, διαφυλάχτηκαν, σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και πρόσθεσε ότι πολλές γερμανικές εταιρείες επενδύουν, όπως για παράδειγμα η η Allianz, η Robert Bosch, η Böhringer Ingelheim, η Lidl, η Media Markt, η Veridos-Ματσούκης και πολλές άλλες.

«Εκείνο που επισημαίνουμε σε όλους με έμφαση, είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως το πρόβλημα είναι δικό μας και άρα, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας να φροντίσουμε να το λύσουμε, όπως έκαναν όλες οι άλλες χώρες. Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρώ ότι η βοήθεια και η συνδρομή της Γερμανίας και γενικότερα όλων των εταίρων μας, θα είναι δεδομένη και σημαντική» κατέληξε ο κ. Μαϊλλης.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.