Quantcast
Μανιάτης: Να προχωρήσει άμεσα το έργο του φράγματος της Μεσοχώρας - enikonomia.gr
share

Μανιάτης: Να προχωρήσει άμεσα το έργο του φράγματος της Μεσοχώρας

δημοσιεύτηκε:

Συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό είχαν χθες στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης, ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο διευθυντής τηςΚ.Ο. Βας. Έξαρχος. Συναντήθηκαν μάλιστα, με εκπροσώπους της θεσσαλικής κοινωνίας για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ένα έργο πνοής για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίπτωση του Φράγματος της Μεσοχώρας, κορυφώνει την τυχοδιωκτική, ανερμάτιστη, αντιαναπτυξιακή πολιτική της. Για πολλούς μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ολιγωρεί στην έγκριση της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει υποβληθεί και θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του σπουδαιότερου Υδροηλεκτρικού Έργου της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μεσοχώρας, σε συνέχεια σχετικών εντολών μας προς τη Δ.Ε.Η., υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης κρατά στα συρτάρια του τη μελέτη ενός έργου στο οποίο έχουν επενδυθεί 450.000.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη άλλα 20.000.000 ευρώ.

Η χώρα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε και απέκτησε μέσα στο 2014, μια πλήρη σειρά Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της. Η ανεκτίμητη αυτή αναπτυξιακή και περιβαλλοντική περιουσία δεν επιτρέπεται να γίνεται μπαλάκι εσωκομματικών σκοπιμοτήτων  και ισορροπιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον έναν Υπουργό να δηλώνει ότι θα γκρεμίσει το φράγμα(!!!) και τον άλλον να σιωπά ένοχα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες της χώρας με τα τραγικά συμβάντα και τους κινδύνους πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Μεσοχώρας, αλλά και η ελλιπής συντήρηση της Σήραγγας, επιβάλλουν την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η Δ.Ε.Η έχει ήδη από έτους επισημάνει στον αρμόδιο Υπουργό τους κινδύνους αυτούς και η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική του αν υπάρξει τέτοιο απευκταίο συμβάν.

Το φράγμα της Μεσοχώρας, θα παράγει πάνω από το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ με την αποθηκευτική του ικανότητα των 250εκατ.κ.μ., θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών, την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν δικαιολογείται να μην την έχει υπογράψει, αφού έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης. Η αδιανόητη σιωπή του Υπουργού στη σχετική Ερώτηση που του έχω υποβάλλει από τις 16.11.2015 πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Δεν υπάρχει πλέον ούτε  φύλλο συκής για το υπουργείο να μην εγκρίνει μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση από την οποία μπορεί να παράγεται πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα για όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.