Quantcast
ManpowerGroup: Γιατί δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα οι 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες - enikonomia.gr
share

ManpowerGroup: Γιατί δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα οι 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα, όπως προκύπτει από σχετική διεθνή έρευνα που διενήργησε η ManpowerGroup για το 2023.

Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε στα αποτελέσματα 39.000 εργοδοτών σε 41 χώρες τα οποία έδειξαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Η  έλλειψη ταλέντων φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Αναλυτικά:

  • Το 77% των εργοδοτών στην Ελλάδα -ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο- ανέφερε δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, το ποσοστό  εμφανίστηκε πεσμένο κατά 1%.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίστηκε στους  εργοδότες στην Ταϊβάν, στη Γερμανία (86%), στο Χονγκ Κονγκ (85%), στην Πορτογαλία (84%) και στο Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).

Ποια soft skills σπανίζουν περισσότερο

Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών είπε  ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία, ενώ το 26%  αναφέρει ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση.

Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24%, ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων.

Τέλος, το 22%  έκρινε ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων, το 23% των εργοδοτών δήλωσε ότι λείπουν τα skills της πληροφορικής/δεδομένων, το 19% της μηχανικής, το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των πωλήσεων/μάρκετινγκ.

Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο

Από την ενέργεια & υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία έως την υγεία & βιο-επιστήμες και τις υπηρεσίες επικοινωνίας, οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.

Ειδικότερα, το 96%  είπε ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της ενέργειας & των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το 85% για τον κλάδο της βιομηχανίας & κατασκευών, το 84% για τον τομέα της υγείας & βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, το 81% για τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ για τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός), των χρηματοοικονομικών & κτηματομεσιτικών και των μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας & αυτοκινητοβιομηχανίας, τα ποσοστά  ήταν 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων

Το 60% των εργοδοτών επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύει σε περισσότερη τεχνολογία.

Το 47% δήλωσε πως , προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας.

Το 14% ήταν πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων τους, ειδικά για τους κλάδους καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός) και υγεία & βιο-επιστήμες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.