Quantcast
Μάρδας: Πώς θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων - enikonomia.gr
share

Μάρδας: Πώς θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων

δημοσιεύτηκε:

Η εξοικονόμηση για τον κρατικό προυπολογισμό, από τη μείωση του αριθμού των υπουργείων σε 37 από 45 και των ειδικών επιστημόνων σε 554 από 1.173, θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που απαντά στην αμφισβήτηση του ποσού αυτού από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην εξοικονόμηση του ποσού των 50 εκατ. ευρώ είχε αναφερθεί στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ο κ. Μητσοτάκης σε γραπτή του ανακοίνωση τόνισε ότι «οι μετακλητοί υπάλληλοι μειώνονται από 1.173 σε 554 και από αυτό θα προκύψει εξοικονόμηση 50 εκ ευρώ. Αυτό είναι απλώς αδύνατον – εκτός αν οι μετακλητοί που περικόπτονται έπαιρναν 80.775 ευρώ έκαστος».

Το υπουργείο απαντά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λαμβάνει υπόψη πολλές άλλες μεταβλητές, όπως λόγου χάρη τη διαφορά δαπανών που προκύπτει ανάμεσα στα 45 υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης και τα 37 της τωρινής. Σημειώνεται ότι η κουρφή της πυραμίδας αφορά τους 45 πρώην υπουργούς και 37 νυν, και ο κορμός της ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων –πλην των 1.173– υπηρεσιών και υλικών που συνδέονται με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και απορροφούν μέρος των δαπανών της τάξης των 50 εκ. ευρώ.

Ο κορμός της πυραμίδας, προσθέτει η ανακοίνωση, εμπεριέχει και ένα άλλο σημαντικό σύνολο διαφορών σ’ ό,τι αφορά πολλές κατηγορίες δαπανών, που αναφέρονται ειδικότερα: Στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας / φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες κ.ά.

Τέλος, σημειώνεται ότι αποδεσμεύθηκαν  έως σήμερα 792 αστυνομικοί από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκ. ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.