Quantcast
Μαρινάκης: Δεν είναι οριζόντιο το φορολογικό νομοσχέδιο - Δεν «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Μαρινάκης: Δεν είναι οριζόντιο το φορολογικό νομοσχέδιο – Δεν «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο OPEN και είπε ότι «θα γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, «όπως πολύ σωστά είπατε, είμαι δικηγόρος, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω να προστατεύσω πάρα πολύ όλη αυτή τη συζήτηση – στο μέτρο που μου αναλογεί – από το τσουβάλιασμα και την ισοπέδωση. Γιατί ξεκινάει η παρέμβαση αυτή -που είναι μια ευρύτερη παρέμβαση, δεν είναι μόνο το σκέλος που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες- από μια πάρα πολύ σωστή παραδοχή. Είναι αδιανόητο ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημίες και το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το 71% είναι φοροφυγάδες ή το υπόλοιπο 29% δεν είναι φοροφυγάδες» .

Απαντώντας συμπληρωματικά σε σχετική ερώτηση, σχολίασε: «Εγώ θα σας πω κάτι. Κατ’ αρχάς δεν είναι οριζόντιο. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Γιατί μέσα σ’ αυτό το 71%, που πάει να γίνει αυτή η ρύθμιση είναι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με 10 για παράδειγμα εργαζομένους, που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και αυτός δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς. Αυτό, με συγχωρείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να συνεχίζεται, να υφίσταται… Πρώτον, εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τρία έως πέντε χρόνια. Γιατί και στα τέσσερα και στα πέντε ουσιαστικά με την έκπτωση και με τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος, ουσιαστικά έχουν μείωση φόρου. Εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δουλεύουν μέχρι δύο εργοδότες με μπλοκάκι. Αυτοί είναι εκτός της συζήτησης. Και είναι και μαχητό το τεκμήριο. Και εδώ, ξεκινά ουσιαστικά η συζήτηση για τις σημειακές παρεμβάσεις. Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι».

Πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση δεν είπε κανέναν φοροφυγά. «Ξεκινήσαμε από μια παραδοχή – σας το ξαναλέω – που είναι αδιαμφισβήτητη. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και ένας στους δύο δηλώνει ζημιές. Πώς μπορεί κάποιος να ζει για πολλά χρόνια, ενώ δηλώνει ζημιές;», είπε. Και τόνισε: «Αυτή είναι, λοιπόν, η συζήτηση. Και γιατί δεν είναι προσχηματική η συζήτηση; Γιατί πάρα πολλές φορές έχουμε αποδείξει ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, το τελικό κείμενο που ψηφίζεται έχει παρεμβάσεις και βελτιώσεις».

Σχολιάζοντας το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις που έγιναν εναντίον του νομοσχεδίου μπορεί να μην έχουν έρεισμα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι κινητοποιήσεις όταν δεν συνοδεύονται από κραυγές και από μηδενισμό – γιατί κι αυτό δεν είναι οριζόντιο, το πώς θα κρίνεις μια κινητοποίηση – χρήσιμες είναι για τη Δημοκρατία. Αρκεί να γίνονται σύννομα και να μην εμποδίζουν τους συμπολίτες μας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν στον δρόμο, όταν έχουν έναν λόγο να πούνε κάτι, εφόσον αυτό συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο αίτημα, είναι πολύ χρήσιμο». Αλλά πρόσθεσε: «Εγώ θα σας πω κάτι. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παραπληροφόρηση, γιατί δεν είναι οριζόντιο το νομοσχέδιο αυτό, δεν «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές φορές και κάποιοι συνδικαλιστές, όχι όλοι, χρησιμοποιούν αυτή την οργή των πολιτών ή τις δυσκολίες που περνάνε, λόγω των εισαγόμενων κρίσεων, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οριζόντιο. Οι σημειακές παρεμβάσεις, αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να τις γνωρίζω, όμως θα έχουν τη λογική του να μην υπάρξουν αδικίες».

Επανέλαβε δε ότι «αυτό που έχει πει πάρα πολλές φορές ο πρωθυπουργός «είναι ότι οι τελευταίοι που θα διεκδικήσουμε το αλάθητο, είμαστε εμείς. Παρά την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 41% των πολιτών ούτε «λευκή επιταγή» είναι ούτε αναγνώριση για όλα. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πάρα πολλές παρεμβάσεις, πέραν αυτού – και απαντάω στον κ. Αναγνωστάκη – οι οποίες αφορούν όλους τους υπόλοιπους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και ο στόχος είναι φιλόδοξος – μακάρι να τα καταφέρουμε – πάνω από 3 δισεκατομμύρια και μέσα στον στόχο αυτό, μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, είναι και όλοι οι υπόλοιποι. Και αυτοί που είναι πάνω από 10.000 και οι μισθωτοί, το σύνολο των πολιτών που μεταβιβάζουν ακίνητα και χρησιμοποιούν μετρητά, ενώ απαγορεύεται, και το πρόστιμο ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται. Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις, μια σειρά από ελέγχους».

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλη η Ευρώπη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.