Quantcast
Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο κατηγοριών - Τι είπε για τα αναδρομικά των δικαστών - enikonomia.gr
share

Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο κατηγοριών – Τι είπε για τα αναδρομικά των δικαστών

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχουν  συνταξιούχοι 2 και 3 κατηγοριών είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα όσα δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης ότι δεν δίνει αναδρομικά σε κανέναν αλλά και την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών. «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν»  τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα  ο κ. Μαρινάκης σχολίασε και τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Δώρα Αυγέρη για τις αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δικαστών. «Ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, «αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν», μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Βάσει αυτής της αρχής, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους » σημείωσε η κ. Αυγέρη.

«Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι μια απόφαση της δικαιοσύνης και αφορά από όσο γνωρίζω δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς. Αρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης  ή δημοσιονομικής ανησυχίας .Δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα. Και ως προς το σκέλος που είπε ο υπουργός για τους βουλευτές …έχει ψηφιστεί να μην γίνει…. σχετική διεκδίκηση από αυτούς σεβόμενοι τα προβλήματα  τα οποία κλήθηκε και η ελληνική κοινωνία να πληρώσει λόγω των πολυετών κρίσεων. Ως προς το σκέλος αυτό» είπε από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης.

 

Γεωργιάδης: Δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις σε όλους τους δικαστές

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως  δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις σε όλους τους δικαστές . «Θέλω να είμαι ειλικρινής πως δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση σε όλους τους δικαστές. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά είναι πολύ απλό. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω οι δικαστές να θέλουν να χρεωκοπήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιανόητο. Εάν δώσω αναδρομικά στους δικαστές, δεν υποχρεούμαι να δώσω αναδρομικά και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών;» διερωτήθηκε και ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » είπε.

Θα δοθούν τα αναδρομικά από το 2012 στους δικαστές;

Επίσης ρωτήθηκε εάν οι δικαστές που θα λάβουν αναδρομικά θα είναι από το 2012. «Μελετάμε την απόφαση και τις συνέπειές της, χθες βγήκε. Αναδρομικά εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να πάω να κόψω τη σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δώσω αναδρομικά εκατομμύρια. Εδώ πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης» απάντησε και ανέφερε πως «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μια απόφαση που έχει δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Να ξέρει ο πολίτης ότι πληρώνει αυτά τα λεφτά γιατί το αποφάσισε το δικαστήριο».

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.