Quantcast
Μαρινάκης για ακρίβεια: Έρχονται παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων - Τι είπε για τις εικονικές εκπτώσεις - enikonomia.gr
share

Μαρινάκης για ακρίβεια: Έρχονται παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων – Τι είπε για τις εικονικές εκπτώσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων, όπως επεσήμανε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές συνταγές. Απόδειξη ότι δεν την είχε βρει αυτή τη μαγική συνταγή κανένα άλλο κράτος. Δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάποιοι άλλοι κάνουν. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνονται οι συνέπειές της, για να είμαστε πιο ακριβείς σε αυτό το οποίο λέμε, με τρεις τρόπους»μ είπε ο κ. Μαρινάκης  και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα εισοδήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας».

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, πλέον, αποτυπώνεται. Και στη συνέχεια θα κοιτάμε πόσο οι τιμές μειώνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, όπως είναι αυτά τα οποία τρέχουν. Το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμής για να μειώνονται οι τιμές. Η Ελλάδα σε άξονα έτους –στον πληθωρισμό τον γενικότερο φαίνεται ότι υπάρχει μια μείωση – στον δύσκολο δείκτη του πληθωρισμού τροφίμων παρά τις πολλές δυσκολίες, είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι και εμείς βιώνουμε πλήρως και κυρίως οι πολίτες συνολικά και αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα». τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τα πρόστιμα

Επίσης μίλησε και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια. «Μια γενική παρατήρηση που έχουμε από το Υπουργείο με βάση τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ – η οποία προφανώς είναι μια εξέλιξη η οποία κρίνεται κάθε εβδομάδα – είναι ότι στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%.

Προφανώς, πάντοτε υπάρχουν και αρνητικές εξαιρέσεις. Θα σας πω κάτι. Σε πάνω από 23.000 ελέγχους, που έγιναν το 2023 επιβλήθηκαν περίπου 2.500 – 3.000 πρόστιμα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η πλειοψηφία των εταιριών και με βάση τα προϊόντα τα οποία πουλάνε, δεν παρανομούν.

Όμως, πάντοτε υπάρχουν αυτές οι μειοψηφίες οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και στους καταναλωτές. Πλέον έχουμε μια ελεγκτική Υπηρεσία – το κράτος, δηλαδή, δια της ελεγκτικής του Υπηρεσίας – που βρίσκει αυτές τις περιπτώσεις και επιβάλλει τα πρόστιμα προς όφελος των καταναλωτών. Μιλήσατε πριν για μια νέα χρονιά. Διάβαζα μια είδηση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που έχει να κάνει με την Ισπανία.

Θυμάστε ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο πανηγύριζαν στην αντιπολίτευση για το παράδειγμα της Ισπανίας και λέγανε «μα γιατί δεν μειώνεται και εσείς τις τιμές, το ΦΠΑ στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο». Ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ότι θα διπλασιαστεί ο φόρος και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο στην Ισπανία με στόχο να πάει στο 21% από 5% που το είχε μειώσει, γιατί προφανώς, δεν απέδωσε αυτή η πολιτική.

Στην Ελλάδα ήταν και παραμένει 6% και μάλιστα μια σειρά από άλλους φορολογικούς συντελεστές που είχαμε μειώσει προσωρινά – προσπάθησα πριν να το πω, αλλά δέχθηκα άλλη ερώτηση – στις μεταφορές, στον κινηματογράφο, σε μια σειρά από αγαθά που σχετίζονται με την υγεία, μια σειρά από προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μόνιμη μείωση τους. Αυτό τι σημαίνει; Είναι πολύ πιο σημαντικό -ίσως είναι και ένας οδηγός για το 2024 κ. Παπαδάκη- ό, τι λέμε να μπορούμε να το κοστολογούμε και να μην προσπαθούμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι, αλλά να μπορούμε αυτό που θα πούμε να το εφαρμόσουμε και στην πράξη να το βιώσουν οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά υπάρχουν» είπε.

Για τις εικονικές εκπτώσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει  μέσα στις αρχές του χρόνου ο κ. Σκρέκας για το θέμα των προσφορών. « Επιβεβαιώνω, προφανώς, αυτό το οποίο είπε ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας. Πολλές φορές έχετε ακούσει να μας κατηγορούν «μα, τώρα θυμηθήκατε να βάλετε πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις, μα τώρα θυμηθήκατε να νομοθετήσετε». Μα, τώρα θυμηθήκατε ν’ αλλάξετε τη νομοθεσία για την παράνομη πώληση καυσίμων και γενικότερα το λαθρεμπόριο καυσίμων; Εδώ ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση είναι διπλή. Πρώτον, σίγουρα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια ολιγωρία σε πολλά πράγματα στη χώρα μας, άρα είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι πρέπει να το δεχθούμε. Έρχεται μία Κυβέρνηση που δυσκολεύει, δυσαρεστεί, ξεβολεύει λίγους, προς όφελος των πολλών και αυτό, νομίζω, το καθήκον θα συνεχίσει να το κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δεύτερο είναι  να είμαστε δίκαιοι, γιατί προφανώς η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε μαζί με την πληθωριστική κρίση, προϋπήρχε. Αλλά, για παράδειγμα, η προηγούμενη από εμάς Κυβέρνηση, πριν το ΄19, δεν είχε συστήσει μια υπηρεσία, όπως είναι ΔΙΜΕΑ, αλλά να πούμε και κάτι: πολλά πράγματα φαίνεται ότι τα βλέπουμε εν κινήσει, ότι πρέπει ν’ αλλάξουν και να διορθωθούν» σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «μετά από πάρα πολλά χρόνια, ήταν μια έκτακτη κατάσταση, κυρία Αναστασοπούλου, αλλά υπήρχε αισχροκέρδεια και πριν το ΄19. Αλλά η ΔΙΜΕΑ δεν υπήρχε. Πρόστιμα δεν υπήρχαν. Αυτοί οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο, ελέγχους δεν έκαναν. Αλλά, για να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί αυτό έχει σημασία και είμαστε μία κυβέρνηση, πλέον, σε δεύτερη τετραετία, αναμετρόμαστε με τα προβλήματα των πολιτών, με τις ανάγκες που έχουν και με κανέναν άλλον. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές πρώτα και κύρια σε εμάς και το λέει πρώτος ο Πρωθυπουργός. Εγώ θα σας πω κάτι: ό,τι πρέπει να νομοθετήσουμε, ό,τι παρέμβαση πρέπει να κάνουμε, ό,τι διαφορά πρέπει να δούμε στην πράξη, είτε σ’ επίπεδο Ποινικού Κώδικα, είτε σε επίπεδο πειθαρχικών κυρώσεων, να είστε βέβαιοι, με βάση όσα προβλέπει η νομοθετική διαδικασία θα το κάνουμε » .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.