Quantcast
Market Pass: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το τριπλό «επίδομα» - enikonomia.gr
share

Market Pass: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το τριπλό «επίδομα»

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί το «τριπλό» επίδομα του Market Pass σε μία δόση τον Οκτώβριο. Δηλαδή αυτό που εξετάζεται να είναι  να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος του Market Pass και για τους τρεις μήνες (Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) σε μία δόση τον Οκτώβριο στους δικαιούχους.  Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο  υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, οι πληρωμές του Market Pass θα πάνε προς το τέλος Σεπτεμβρίου το νωρίτερο, ωστόσο, επεσήμανε πως μπορεί να δοθούν όλες οι δόσεις μαζί τον Οκτώβριο.

Επίσης ο κ. Θεοχάρης είχε  πει ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το Market Pass. «Περί τα τέλη Αυγούστου θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα όχι για να κάνουν όλοι αίτηση αλλά μόνο οι πρόσθετοι που δεν είχαν κάνει αίτηση την τελευταία φορά. Θα θεωρηθεί οίκοθεν -που λέει η δημόσια διοίκηση ότι -έχουν κάνει αίτηση οι προηγούμενοι και θα εξεταστούν οι πολίτες είτε το δικαιούνται είτε όχι»  είχε επισημαίνει . Δηλαδή όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση του Market Pass αναμένεται να μην χρειαστεί να  υποβάλουν νέα αίτηση για την ενίσχυση αυτή καθώς θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους  2022, δηλαδή τις φορολογικές  δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν  το Market Pass 

Εκτός Market Pass και επιδομάτων θα μείνουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση. Όπως είπε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης στο neakriti.gr  «εκτός κάθε επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης – πέρα από τα πρόστιμα των 100 έως και 500 ευρώ – θα μείνουν όσοι φορολογούμενοι δεν είναι εμπρόθεσμοι στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης». Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού  έτους 2022 εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2023.

Τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Μarket Pass

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για το νέο market pass τα εξής:

1.Τα κριτήρια χορήγησης του 

Τα εισοδηματικά κριτήρια του market pass θα είναι  έως 16.000 ευρώ για τον  άγαμο, 24.000 ευρώ για τον  έγγαμο και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο  και τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι έως 250.000 ευρώ για τον  άγαμο και 400.000 ευρώ για τον έγγαμο.

2. Οι δικαιούχοι και οι εξαιρέσεις 

Δικαιούχοι του νέου market pass θα είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, ωστόσο δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση φυσικά πρόσωπα που:

  • δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο
  • δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.
  • εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022

Αλλά εκτός επιδόματος μένουν και οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής  αλλά και φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023)

3. Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης του market pass είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών και τα ποσά θα διαμορφωθούν ως εξής: Στα 220 ευρώ είναι για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

4. Η χρήση της  ψηφιακής  κάρτας 

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή κάρτα μόνο για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market,κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει  α πιστωθεί το ποσό  του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τότε θα  πάρει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση θα διαμορφώνεται  μεταξύ 17,60  ευρώ και 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο (Αυγούστου – Οκτωβρίου). Και η  ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα είναι  ενεργοποιημένη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό,  τότε θα  λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

5. Οι πληρωμές 

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

6. Η φορολόγηση 

Η ενίσχυση του Market Pass  είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.