Quantcast
Markit: Καχεκτική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέλος του 2014 - enikonomia.gr
share

Markit: Καχεκτική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέλος του 2014

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομία της Ευρωζώνης τελείωσε το 2014 με το χειρότερο τρίμηνο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων. 

Ανησυχητικό στοιχείο για την ΕΚΤ είναι ότι από την έρευνα της Markit προκύπτει η συνέχιση της κάμψης των οικονομιών της Γαλλίας και της Ιταλίας και μία υποτονική επίδοση της Γερμανίας.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών της Markit (PMI) – που αποτυπώνει την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών –  διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες.

Αν και η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τις 51,1 μονάδες του Νοεμβρίου και κινείται πάνω από τις 50 μονάδες – όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση – για 18ο μήνα, αντιστοιχεί σε μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 μόλις κατά 0,1%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit  Κρις Γουίλιαμσον. 

“Η Ευρωζώνη θα παρατηρεί το 2014 ως ένα έτος, στο οποίο η ύφεση αποφεύχθηκε παρά τρίχα, αλλά η αδυναμία των στοιχείων της έρευνας δείχνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα δούμε μία νέα ύφεση το 2015”, δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.