Quantcast
Markit: Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Markit: Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Markit.

Η ύφεση ήταν αποτέλεσμα ακόμα μιας έντονης υποχώρησης των νέων παραγγελιών, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων απαιτήσεων παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν το προσωπικό και τις αγορές εισροών.

Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να συμπιέζονται λόγω της περαιτέρω έντονης αύξησης του κόστους εισροών και της υποχώρησης των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η συρρίκνωση του Μαρτίου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI) –έναν σύνθετο δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Κλείνοντας στις 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 47,7 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την έβδομη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν γενικά έντονος.

Την τελευταία συρρίκνωση υπογράμμισαν η έντονη μείωση των νέων παραγγελιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και ήταν έντονος, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εξακολούθησαν να συμπιέζουν τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ακολούθησαν παρόμοια τάση και μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα.

Έχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, σε ακόμα μία μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Ανταποκρινόμενες στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν τα επίπεδα προσωπικού για τέταρτο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τη μείωση και πάλι των αδιεκπεραίωτων εργασιών, υποδηλώνοντας περαιτέρω έλλειψη πίεσης στο λειτουργικό δυναμικό.

Οι εταιρείες περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Μάρτιο, γεγονός που συνέβη για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες.

Ο συνδυασμός των περιορισμένων απαιτήσεων παραγωγής με την οικονομική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη μείωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Οι εταιρείες παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα αντιμετώπισαν άλλη μία αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Μάρτιο. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν οριακά ασθενέστερος από το υψηλό 70 μηνών του Ιανουαρίου. Παρά το γεγονός αυτό, οι μέσες τιμές πώλησης μειώθηκαν για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες, καθώς ορισμένες εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους ώστε να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Νότα αισιοδοξίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εταιρείες προβλέπουν αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι ελπίζουν πως θα βελτιωθεί η ζήτηση από τους πελάτες και θα μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητα.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν περαιτέρω, αναφέρει το ΑΠΕ. Επίσης, ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών επιταχύνθηκε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.