Quantcast
"Κουπόνια" για αποπληρωμή φόρων και εισφορών - Πότε και πώς θα εξοφληθούν τα πρώτα «πιστωτικά σημειώματα» - enikonomia.gr
share

“Κουπόνια” για αποπληρωμή φόρων και εισφορών – Πότε και πώς θα εξοφληθούν τα πρώτα «πιστωτικά σημειώματα»

δημοσιεύτηκε:

«Κουπόνια» για την εξόφληση φόρων και εισφορών: Ενεργοποιείται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το δημόσιο έρχεται να καλύψει τη «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών: Για την έκδοσή της αναμένεται η σχετική έγκριση του προγράμματος από την Κομισιόν, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, ενώ η πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος, αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. Μάλιστα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν την ενίσχυση
Ουσιαστικά, μέσα από αυτό το πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών», το δημόσιο έρχεται να καλύψει τη «διαφορά» ανάμεσα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει. «Ζεστό χρήμα» δεν θα πάρουν εκείνοι που θα καταστούν δικαιούχοι, θα τους χορηγηθούν όμως «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες:

 • ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους

 • απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης

 • έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται

 • παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020

 • παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Τι θα ισχύσει για νεοσύστατες επιχειρήσεις
Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.

Ποιες υποχρεώσεις θα εξοφλούνται με τα «κουπόνια»
Η επιλογή να δοθούν… κουπόνια αντί για μετρητά δεν είναι τυχαία: Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών. Έτσι, επιδοτείται ποσοστό των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά ότι από τα ποσά – «κουπόνια» που αναλογούν σε μια επιχείρηση θα αφαιρεθεί κάθε είδους ενίσχυση που έχει λάβει εν μέσω πανδημίας. . Τα πιστωτικά, αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021. Μέσω αυτών των πιστωτικών οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμψηφίζουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους, απελευθερώνοντας έτσι ρευστότητα.

Πώς υπολογίζεται το ύψος της ενίσχυσης
Όπως γενικότερα ισχύει στο Προσωρινό Πλαίσιο, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

 • παροχές σε εργαζόμενους,

 • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

 • ενέργεια,

 • ύδρευση,

 • τηλεπικοινωνίες,

 • ενοίκια,

 • λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

 • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.