Quantcast
Με χαμηλή ταχύτητα ξεκίνησε το 2016 η παγκόσμια οικονομία - enikonomia.gr
share

Με χαμηλή ταχύτητα ξεκίνησε το 2016 η παγκόσμια οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Με χαμηλή ταχύτητα ξεκίνησε το 2016 η παγκόσμια οικονομία, όπως προκύπτει από τις έρευνες επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται υπό πίεση για να διατηρήσουν χαλαρές τις νομισματικές πολιτικές τους, καθώς και ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η ανάπτυξή της εξασθένησε στην αρχή του πρώτου τριμήνου, αν και η αγορά εργασίας έδειξε αντοχές.

Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών (PMI), που καταρτίζει η εταιρεία Markit, μειώθηκε στις 53,2 μονάδες τον Ιανουάριο – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 – έναντι 54,3 μονάδων τον Δεκέμβριο. Κάθε τιμή του δείκτη αυτού πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit – που περιλαμβάνει και τον μεταποιητικό τομέα – υποχώρησε στις 53,2 μονάδες από 54 τον Δεκέμβριο.

Μία άλλη έρευνα του αμερικανικού Institute of Supply Management (ISM) έδειξε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, στις 53,5 μονάδες από 55,8 τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2016 με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα έτος, αυξάνοντας την πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Ο δείκτης PMI της Markit για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 54,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI μειώθηκε στις 53,6 από 54,3 μονάδες. Σύμφωνα με τη Markit, ο σύνθετος δείκτης «δείχνει» ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στην αρχή του έτους.

Στην Κίνα, ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έξι μήνες, αντισταθμίζοντας την εξασθένηση του μεταποιητικού τομέα. Ο PMI αυξήθηκε στις 52,4 μονάδες από τις 50,2 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αύξηση του PMI σημειώθηκε και για τον τομέα υπηρεσιών της Ιαπωνίας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 52,4 μονάδες από 51,5 τον Δεκέμβριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.