Quantcast
Μεγάλες ανατροπές για τα κουρεμένα ενοίκια - "Παζάρι" μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών - enikonomia.gr
share

Μεγάλες ανατροπές για τα κουρεμένα ενοίκια – “Παζάρι” μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών

δημοσιεύτηκε:

Έχει ξεκινήσει το παζάρι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών καθώς οι τελευταίοι ασκούν πιέσεις για αναπροσαρμογές στα μισθώματα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το παζάρι των διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει, με τους εκπροσώπους της αγοράς να δηλώνουν ότι το άνοιγμα της αγοράς μετά τον Μάιο που έφερε και τη σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από τα μέτρα στήριξης αναφορικά με τα ενοίκια δημιουργεί προβληματισμό αφού οι περισσότεροι αδυνατούν άμεσα να καλύψουν τα ενοίκια που πλήρωναν προ πανδημίας.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρέθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να «βάζουν πλάτη» και παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν για χρόνια με τους ενοικιαστές τους δεν έχουν πολλά περιθώρια αντοχών, καθώς ακόμα και τις αποζημιώσεις από το κράτος τις λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Άλλωστε οι φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα είναι μεγάλοι και οι απώλειες που είχαν έχουν δημιουργήσει και στους ίδιους προβλήματα.
Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των μειωμένων ενοικίων καθώς για την πλειονότητά τους το μέτρο έληξε τον Ιούνιο. Μάλιστα, έχουν ζητήσει να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία παράτασης των μισθωτηρίων συμβολαίων για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι η αγορά να ανακάμψει ώστε να αποφευχθούν λουκέτα.
Η κυβέρνηση με απόφασή της έδωσε προ μηνός τη δυνατότητα παράτασης των επαγγελματικών μισθώσεων αναδρομικά για το διάστημα από τις 14 Μαρτίου του 2020 και μετά, η οποία καταλαμβάνει τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά τις 7 Νοεμβρίου του 2020, αλλά μπορεί να γίνει μόνο με έγγραφη δήλωση του μισθωτή προς τον εκμισθωτή μέχρι την 31η Ιουλίου του 2021 και εφόσον δεν οφείλεται κανένα μίσθωμα.
Η παράταση αυτή αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέρη της σύμβασης επαγγελματικής μίσθωσης.
Για τους επιχειρηματίες, αν και το μέτρο θεωρείται χρήσιμο, αποτελεί προσωρινή λύση, που όμως δεν αφορά λίγους, ενώ, όπως λένε, μεταθέτει την όποια διαπραγμάτευση για μερικούς μήνες και έως το τέλος του έτους σχεδόν το σύνολο των μισθωτηρίων που λήγουν θα βρεθούν στον αέρα.
Τον προβληματισμό ενισχύει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής της αγοράς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι σταθερά θετικές προσδοκίες για την προοπτική αναχαίτισης της πανδημίας και της αποκατάστασης της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης συντέλεσαν στην ανθεκτικότητα των τιμών που παρουσιάζουν αυξητική τάση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.