Quantcast
Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες, αλλάζει η φορολογία - enikonomia.gr
share

Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες, αλλάζει η φορολογία

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στις φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας εκατομμυρίων και ευνικότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να εξομοιωθούν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το τρέχον έτος και αντικατάστασή του με έναν νέο φόρο που θα αφήνει στο απυρόβλητο μόνο την πρώτη κατοικία, καθιέρωση – από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους -αφορολογήτου 12.000 ευρώ και νέας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016, επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων σε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου μέσω της κατάργησης όλων των περιορισμών, αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

 

Αναλυτικά, η κα Βαλαβάνη εξήγγειλε:

 

1) Κατάργηση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και αντικατάστασή του με έναν νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), στο πλαίσιο του οποίου η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη μέχρι ένα όριο αξίας. Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός, ο νέος Φ.Μ.Α.Π. θα υπολογίζεται με προοδευτική φορολογική κλίμακα και με αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα αναθεωρηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.). Αυτό σημαίνει ότι ο νέος φόρος θα υπολογιστεί επί σημαντικά μειωμένων φορολογητέων αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του Σ.τ.Ε., οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να προσαρμοστούν στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω ύφεσης και της οικονομικής κρίσης. 

 

2) Τροποποίηση της ισχύουσας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ταμείων να μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις! Όλοι οι περιορισμοί που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων θα καταργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι:

α) Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ

β) Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς

γ) Θα πάψει να ισχύει το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ. Το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός του.

 

3) Θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2016. Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα φορολογούνται αθροιστικά με βάση μία ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα, στην οποία θα ισχύει σημαντικά αυξημένο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Η επαναφορά του πολύ υψηλού αφορολογήτου θα συνδυαστεί με την μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Πριν οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

 

4) Στενή συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών με τον νέο υπουργό Επικρατείας Παν. Νικολούδη και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των άλλων υπουργείων και με όλες τις ανεξάρτητες αρχές, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Θα εφαρμοστούν νέα επιχειρησιακά σχέδια, από το ΣΔΟΕ, από κοινού με τις Τελωνειακές και άλλες Αρχές και σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τη νέα Αρχή, του Υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με διατήρηση κι ενδυνάμωση από μεριάς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων των μόνιμων προληπτικών ελέγχων.

Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί να ενισχυθούν οι αποδοχές των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μην είναι ευάλωτοι σε πιέσεις για χρηματισμό ειδικά στις περιπτώσεις διενέργειας ελέγχων σε υποθέσεις με πολύ μεγάλο οικονομικό και φορολογικό ενδιαφέρον.

 

5) Αξιοποίηση του δυναμικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και επαναφορά πολλών υποβαθμισμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων του υπουργείου σε επιχειρησιακή κατάσταση.

 

Αποκατάσταση 15.000 μικρομολογιούχων

 

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν περίπου 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων από το «κούρεμα» κατά 53,5% της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν”.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε η υπουργός:

«Βάση αυτής της αποκατάστασης θα αποτελέσει η προκαταρκτική συμφωνία που επήλθε με τους εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής.

Σε ειδικό πλαίσιο θα υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζόμενων, που τα ομόλογα τους τους είχαν δοθεί από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυση τους».

 

6 «Όχι» σε επαχθή «μνημονιακά» μέτρα

 

Επίσης, η κα Βαλαβάνη δήλωσε ότι:

 

– Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση.

– Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

– Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

– Καμιά πρώτη κατοικία δεν θα βγει πλέον στο σφυρί για χρέη προς το Δημόσιο, προσωπικά ή επιχειρηματικά, μέχρι την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των διοικητικών προστίμων,

– «Παγώνει» η δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

– «Παγώνουν» οι ουσιαστικές κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων ή η δέσμευση εισοδήματος ανθρώπων που τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

 

Έκκληση για φορολογική συμμόρφωση

 

Η υπουργός κάλεσε, τέλος, τους φορολογούμενους:

 

* Να πληρώσουν την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2014, αυτή του Φεβρουαρίου, και μαζί επίσης την προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του Ιανουαρίου, όσοι δεν το έχουν κάνει.

* Να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου, όσοι δεν το έχουν κάνει.

* Να ενταχθούν άμεσα, αυτή τη βδομάδα, μέσα στις επόμενες μέρες, στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει. Η υπουργός δεσμεύτηκε στο σημείο αυτό ότι «από την άρση των περιορισμών στη ρύθμιση και τα συνοδευτικά κίνητρα θα μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο όσοι δε μπορούν να μπουν σήμερα επειδή αποκλείονται, αλλά και όλοι όσοι θα έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους όταν θα ανοίξει η ρύθμιση πρακτικά για όλους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.