Quantcast
Μετακλήσεις 160.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες: Τι διευκρίνισε η Mιχαηλίδου - enikonomia.gr
share

Μετακλήσεις 160.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες: Τι διευκρίνισε η Mιχαηλίδου

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει φέτος μετακλήσεις πάνω από  160.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε σήμερα η κ. Μιχαηλίδου στην τηλεοπτική εκπομπή τη ΕΡΤ” Συνδέσεις” « έχουν εγκριθεί πάνω από 160.000 μετακλήσεις για αυτή τη χρονιά. Από αυτές που εγκρίνονται, πολύ λιγότερες απορροφούνται. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να απλουστεύσει αρκετά τη διαδικασία, έτσι ώστε οι μετακλήσεις να μπορούν να γίνονται πέρα από το να σχεδιάζονται και να εγκρίνονται, να μπορούν να πραγματώνονται και πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε ήδη κάνει και συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, με το Μπαγκλαντές. Αυτές διευρύνονται στις Φιλιππίνες, τη Μολδαβία»

« Έρχονται τώρα οι πρώτοι 2,5 χιλιάδες Αιγύπτιοι, ως αποτέλεσμα των διμερών όχι του ευρύτερου κύματος μετακλήσεων. Και είναι ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε την ανάγκη στην άμεση προτεραιοποίηση απλούστευσης από τα αρμόδια υπουργεία. Οι μετακλήσεις δεν μπορούν να λύσουν όλο το κομμάτι. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε  και άλλο νεότερο κόσμο έτσι ώστε να  μπορέσουμε να προσελκύσουν νεότερο στον τουρισμό και ανθρώπους μέχρι τώρα που δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν παραδοσιακά σε αυτόν τον κλάδο » συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες:  Τι αναφέρει το καθεστώς 

Υπενθυμίζεται πως αναρτήθηκε στην πλατφόρμα της “Διαύγειας ”   η ΚΥΑ  στην οποία επισημαίνεται πως το καθεστώς με βάση το οποίο μπορεί ένας εργοδότης να προχωρήσει σε μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες (δηλαδή μη ευρωπαϊκές). Αναλυτικά:

Άρθρο 1: Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση υψηλής ειδίκευσης

1. Η αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται για την χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για απασχόληση υψηλής ειδίκευσης («Μπλε Κάρτα της ΕΕ») σε πολίτη τρίτης χώρας συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της υπουργικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 5038/2023, καθώς και από εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης νομικού προσώπου, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο, από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλει μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του ν. 5038/2023. Από τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτει ότι ο εργοδότης έχει ακαθάριστα ετήσια έσοδα κατ’ ελάχιστο 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμενο.

2. Το ανωτέρω δικαιολογητικό υποβάλλεται και από τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτη τρίτης χώρας για λόγους υψηλής ειδίκευσης, ο οποίος ευρίσκεται νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

Άρθρο 2: Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας

1. Η αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται για την χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για το σκοπό της απασχόλησης εξαρτημένης εργασίας, συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της υπουργικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 5038/2023, καθώς και από τα ακόλουθα:

α) Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, από το οποίο να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας και να προκύπτει ακαθάριστο εισόδημα κατ’ ελάχιστον είκοσι δυο χιλιάδων (22.000) ευρώ ανά μετακαλούμενο,

β) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για επιτηδευματία με ατομική επιχείρηση, ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, συνοδευόμενη, στη δεύτερη περίπτωση, από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου προς την αρμόδια υπηρεσία με την οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων. Από τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτουν

α) η δυνατότητα του εργοδότη να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας, καθώς και

β) τα ακαθάριστα έσοδα κατ’ ελάχιστο, εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ ανά μετακαλούμενο,

γ) στην περίπτωση μετάκλησης για απασχόληση στην αγροτική οικονομία, το ακαθάριστο εισόδημα, εφόσον ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, ή τα ακαθάριστα έσοδα του μετακαλούντος εργοδότη, εφόσον ο εργοδότης είναι επιτηδευματίας με ατομική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο, ορίζονται στις είκοσι δύο (22.000) χιλιάδες ευρώ, στο οποίο συνυπολογίζεται η τυχόν επιδότηση, την οποία λαμβάνει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και

δ) στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει συνάφεια της ειδικότητας του μετακαλούμενου, πολίτη τρίτης χώρας, με το αντικείμενο της επιχείρησης και την επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης.

2. Τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια αφορούν στη μετάκληση ενός εργαζομένου. Εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να μετακαλέσει περισσότερους εργαζομένους και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 5038/2023, οφείλει να πληροί το ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο πολλαπλασιαζόμενο επί του αριθμού των προς μετάκληση εργαζομένων για εξαρτημένη εργασία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.