Quantcast
Μεταποίηση:Στις 48,8 μονάδες ο PMI τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Μεταποίηση:Στις 48,8 μονάδες ο PMI τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Ο τομέας μεταποίησης της Ελλάδας εξακολούθησε να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα παραγωγής, νέων παραγγελιών και απασχόλησης, τονίζει η Markit σε ανακοίνωσή της για τον κλαδικό δείκτη PMI.

Παρόλ’ αυτά, σημειώνει, οι ρυθμοί μείωσης σε καθένα από αυτά τα μέτωπα ήταν βραδύτεροι από τους αντίστοιχους του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η εκ νέου αύξηση των παραγγελιών εξαγωγών παρείχε κάποια υποστήριξη στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθενέστερη ζήτηση παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών εισροών.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, υποδεικνύοντας επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο.

Κλείνοντας στις 48.8 μονάδες, ο δείκτης κατέγραψε τιμή υψηλότερη από το χαμηλό 11 μηνών των 48.4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49.1 μονάδων.

Η παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια υποχώρησε και πάλι τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την τρίτη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχεδόν οριακός, καθώς είχε εξασθενήσει ελαφρώς από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Ένας από τους λόγους της βραδύτερης μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών ήταν η εκ νέου αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των κατασκευαστών, το επίπεδο των οποίων αυξανόταν για τέσσερις συνεχείς μήνες προτού σταθεροποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιών εξαγωγών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν μέτριος.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθότι εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η έλλειψη του φόρτου εργασίας για το εργατικό δυναμικό, η οποία υπογραμμίστηκε από τη συνεχιζόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρότρυνε τις εταιρείες να περιορίσουν τον αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης των θέσεων εργασίας σε πέντε μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες, η πρόσφατη μείωση της απασχόλησης ήταν μικρή και βραδύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν δριμεία μείωση των αποθεμάτων αγορών προμηθειών,καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν τα επίπεδα αγορών τους σύμφωνα με την ολοένα ασθενέστερη ζήτηση. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων ήταν επίσης περιορισμένα.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας από την πλευρά των παραγωγών αγαθών συνέβαλαν στη βελτίωση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών, τη δεύτερη βελτίωση που σημειώνεται σε διαδοχικούς μήνες.

Ως προς τις τιμές, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ελαφρά άνοδο των μέσων τιμών εισροών, ενώ καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση των χρεώσεων των κατασκευαστών. Η αύξηση των τιμών αγορών αντέστρεψε την οριακή μείωση του Σεπτεμβρίου, ενώ αποτέλεσε την πέμπτη αύξηση του κόστους στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εκροών υποχωρούν διαρκώς σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε και πάλι σε σύγκριση με τον μέτριο ρυθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

«Ο δείκτης PMI κυμάνθηκε σε πλαίσια συρρίκνωσης για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνώντον Οκτώβριο, περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας κλονίζεται μετά από ένα σχετικά θετικό ξεκίνημα που υπέδειξε μέσα στο 2014.

Ακόμα και η εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών δεν ήταν επαρκής ώστε να αποτρέψει τις εταιρείες
από την περαιτέρω μείωση των επιπέδων παραγωγής και απασχόλησης, δεδομένου ότι οι εξασθενημένες συνθήκες της εγχώριας αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν, στο σύνολό τους, οι νέες εργασίες κατά τη διάρκεια του μήνα.»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.