Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Γιατί αυξάνεται ο αριθμός και ποιες αλλαγές γίνονται στο Μητρώο - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Γιατί αυξάνεται ο αριθμός και ποιες αλλαγές γίνονται στο Μητρώο

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει ο τρόπος εξαγωγής των στοιχείων που δημοσιεύονται στην εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων» που είναι αναρτημένη στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» του διαδικτυακού ιστότοπου του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr).

Αυτό έγινε με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τώρα στη διάθεσή τους μαζική εξαγωγή ανά έτος όλων των στοιχείων του Μητρώου, σε αρχεία λογιστικών φύλλων με όλα τα διαθέσιμα στην εφαρμογή πεδία (Νομαρχία, Δήμος, κατηγορία ακινήτου κ.λπ.).

Ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει τα αρχεία στον υπολογιστή του, να τα ανοίξει με το αντίστοιχο πρόγραμμα και να φιλτράρει τα δεδομένα με βάση οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα πεδία. Η ενημέρωση του σχετικού αρχείου εκάστου τρέχοντος έτους θα γίνεται σε μηνιαία βάση.

Η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών μεριμνά σταθερά για την πληρέστερη πληροφόρηση των πολιτών και την ευχερέστερη αξιοποίηση της παρεχόμενης πληροφορίας.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί

Περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές έχουν υποβληθεί από τον Ιανουάριο του 2023  και οι φόροι  που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται δε πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα, στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ” myProperty ” είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Αυτό πρακτικά  δείχνει πως υπάρχει διάθεση από Έλληνες  και ξένους για επενδύσεις στο εγχώριο real estate. Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέχρι στιγμής έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 144 εκατ. ευρώ από τον  φόρο μεταβίβασης.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 είχαν υποβληθεί συνολικά 144.138 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Πάντως σε  καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις. Ο αριθμός αυξάνεται περαιτέρω  αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις εφορίες.

Επίσης επισημαίνεται πως οι εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) αναμένεται να αγγίξουν  τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.

Ενώ οι εισπράξεις από το φόρο κληρονομιών   αναμένεται να διαμορφωθούν στα 177 εκατ. ευρώ το 2023  και  από τις γονικές παροχές και τις δωρεές  τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.

Γιατί αυξάνονται οι δωρεές και οι γονικές παροχές 

Οι δωρεές και οι γονικές παροχές έχουν αυξηθεί λόγω της  αύξησης  του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Υπενθυμίζεται δε πως το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές).

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.