Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μόνο με 3 δικαιολογητικά και σε 5 ημέρες η έκδοση βεβαίωσης για το ΤΑΠ - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μόνο με 3 δικαιολογητικά και σε 5 ημέρες η έκδοση βεβαίωσης για το ΤΑΠ

δημοσιεύτηκε:

Μόνο με τρία δικαιολογητικά και σε 5 ημέρες θα γίνεται η έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως αυτό προκύπτει από σχετική  διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η έκδοση αυτή θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Επισημαίνεται πως ο δήμος χορηγεί ψηφιακά την βεβαίωση αυτή και πως αυτή χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εξής:

Τα παρακάτω δικαιολογητικά είναι απαραίτητα για τη βεβαίωση ΤΑΠ που αφορούν σε ένα ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο:

  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
  • Φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος.
  • Αποδεικτικό εξόφλησης του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος

Ενώ για ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο είναι απαραίτητά τα εξής:

  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.
  • Βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής.

Σε ποιες περιπτώσεις ο δήμος θα ζητεί δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης

Σύμφωνα με την νέα τροπολογία, ο δήμος θα ζητεί ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον:

  • Για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
  • Για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

ΤΑΠ: Τι ισχύει σε περίπτωση που δεν γίνει έκδοση της βεβαίωσης εντός 5 ημερών

Σε περίπτωση που ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής δεν μπορεί να εκδώσει τη βεβαίωση εντός 5 ημερών για οποιονδήποτε λόγο, τότε μπορεί να καταβάλει στον συμβολαιογράφο ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3‰ επί της αξίας πώλησης ή επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό γίνεται ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής,

Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον δήμο για λογαριασμό του αποκτώντα. Το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού του πρώτου εδαφίου επέχει θέσης βεβαίωσης.

Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τους λογαριασμούς κατάθεσης των ανωτέρω ποσών ενώ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την κατάθεση της εγγύησης, η ταμειακή υπηρεσία του δήμου προβαίνει σε εκκαθάριση της οφειλής του ΤΑΠ και είτε βεβαιώνει και εισπράττει το υπόλοιπο της οφειλής είτε επιστρέφει στον μεταβιβάζοντα, ή στον αποκτώντα, εντός δέκα ημερών ως αχρεωστήτως καταβληθέν το τυχόν επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε ως εγγύηση.

Η εκκαθάριση ανατρέχει σε βάθος πενταετίας.

Τυχόν οφειλές πέραν της πενταετίας δεν αναζητούνται και δεν βεβαιώνονται. Σε περίπτωση οφειλής, ο μεταβιβάζων ή ο αποκτών υποχρεούται να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό είτε εφάπαξ εντός 30 ημερών, είτε σε έως 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.