Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι αλλαγές που βάζουν "φρένο" στη γραφειοκρατία - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι αλλαγές που βάζουν “φρένο” στη γραφειοκρατία

δημοσιεύτηκε:

Τέλος στη γραφειοκρατία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ.

Μια από τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής – δωρεάς με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των φορολογουμένων και ειδικά εκείνων που είναι ή θα βρεθούν σε διαδικασία απόκτησης ή πώλησης ακινήτου, η γονικής παροχής σε παιδιά ή εγγόνια.

Συνεπώς η Αρχή σχεδιάζει να μην περιλαμβάνεται το πιστοποιητικό αυτό στα έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων για να μην γίνονται και  λάθη κατά την συμπλήρωση των  των σχετικών στοιχείων στο έντυπο Ε9. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα το αποδεικτικό επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο συντασσόμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ελλάδας  πραγματοποιούν μία αγοραπωλησία.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου: Πώς θα λειτουργεί  η νέα πλατφόρμα

Εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου μέσω της οποίας θα αντλούνται εύκολα 17 δικαιολογητικά που χρησιμοποιούνται είτε για τις μεταβιβάσεις ακινήτων  είτε ως πιστοποιητικά για μια σειρά συναλλαγών.

Δηλαδή στον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» θα υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά και έγγραφα που απαιτούνται για κάθε ακίνητο. Σημειώνεται δε πως πρόσβαση στα δικαιολογητικά αυτά θα έχουν μέσω αυτής της πλατφόρμας οι συμβολαιογράφοι αλλά και η  Εφορία.

Ο ρόλος του συμβολαιογράφου 

Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται:

  • να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο.
  • να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και
  • να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Δηλαδή οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα αυτή για να διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, οι αρμόδιες Αρχές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Με αυτόν τρόπο οι  ιδιοκτήτες δεν θα χρειάζεται πια να συλλέγουν μια σειρά έντυπων  δικαιολογητικών.

Αρχικά, η πλατφόρμα θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία από το Taxisnet, το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία, ώστε για κάθε ακίνητο να σχηματιστεί ένας πλήρης φάκελος, με όλα τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα, τα οποία σήμερα ο αγοραστής ή ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει να τα αναζητήσει σε πολλές υπηρεσίες

 

Ποιες άλλες παρεμβάσεις  δρομολογεί η ΑΑΔΕ

Μερικές άλλες παρεμβάσεις που δρομολογεί η Αρχή για το επόμενο διάστημα  είναι μεταξύ άλλων:

Α. Νέα  ηλεκτρονική εφαρμογή για το Ε9

Εντός του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι τροποποιήσεις στην δήλωση του  Εντύπου Ε9. Με αυτόν τρόπο δεν θα ταλαιπωρούνται οι πολίτες καθώς δεν θα υποχρεούνται να υποβάλλουν σωρεία δηλώσεων όταν αποκτούν, πωλούν, μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεών για να αλλάξουν τα στοιχεία τους στο Ε9.

Σημειώνεται δε πως την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 αναμένεται να την κάνει η εφορία η οποία θα αντλεί τα απαιτούμενα στοιχεία μεταβολών από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myProperty. Συνεπώς θα «καταργηθεί» η υποβολή δήλωσης Ε9 για μεταβιβάσεις ακινήτων που ολοκληρώνονται μέσω αυτής της εφαρμογής, όπως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης του Ε9 των πολιτών υπάρξουν λάθη ή παραλείψεις και δεν απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος τότε θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Β. Η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές

Έως το τέλος του έτους αναμένεται ενεργοποιηθεί η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές και θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές που βρίσκονται  εκτός σχεδίου πόλης ή περιοχές  ορίων οικισμών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.