Quantcast
«Μετεξεταστέος» ο ΟΟΣΑ σε θέματα ισότητας - enikonomia.gr
share

«Μετεξεταστέος» ο ΟΟΣΑ σε θέματα ισότητας

δημοσιεύτηκε:

Ικανοποιητική είναι η πορεία υλοποίησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), γνωστών και ως Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, από τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την πιλοτική μελέτη αξιολόγησης, που παρουσιάστηκε στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Στόχος της μελέτης, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ), η οποία και δημοσιοποίησε στοιχεία της, είναι να λειτουργήσει ως εργαλείο υποβοήθησης των 35 κρατών-μελών στη χάραξη πολιτικών γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης και του φιλόδοξου εγχειρήματος της Ατζέντας 2030.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα κράτη-μέλη έχουν υλοποιήσει το 70% των επιμέρους στόχων για την υγεία και το νερό και το 50% των επιμέρους στόχων, οι οποίοι συνδέονται με την εξάλειψη της φτώχειας, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις βιώσιμες πόλεις και τους ωκεανούς.

Αντίθετα, υπογραμμίζει η ΓΓΙ, «οι επιδόσεις στον τομέα της ισότητας των φύλων δεν είναι ικανοποιητικές, αφού μόλις το ένα τρίτο της προόδου έχει επιτευχθεί στον εν λόγω τομέα».

Στην ισότητα των φύλων, επισημαίνεται ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, αφού αποτελεί τον πέμπτο διακριτό στόχο της Ατζέντας 2030, ενώ παράλληλα διαπερνά και τους υπόλοιπους 16. Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκαν δείκτες και σημεία εκκίνησης των κρατών μελών, στη βάση των εξής διαπιστώσεων:

– Η εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών συνδέεται με το μισθολογικό χάσμα λόγω φύλου.

– Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνδέεται με το αίσθημα ασφάλειας να περπατά κάποιος/α μόνος/η στον δρόμο.

– Η αναγνώριση της απλήρωτης εργασίας στο σπίτι και στη φροντίδα ατόμων που έχουν ανάγκη (π.χ. ηλικιωμένα άτομα, άτομα με αναπηρία, παιδιά) συνδέεται με τις έμφυλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απλήρωτη εργασία.

– Η εξασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών σε ηγετικές θέσεις συνδέεται με τη συμμετοχή των γυναικών στα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.