Quantcast
Μετρήσιμα δημοσιονομικά αποτελέσματα ανά ασφαλιστικό ταμείο απαιτεί η τρόικα - enikonomia.gr
share

Μετρήσιμα δημοσιονομικά αποτελέσματα ανά ασφαλιστικό ταμείο απαιτεί η τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Μετρήσιμα δημοσιονομικά αποτελέσματα ανά ασφαλιστικό ταμείο από τις παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων που μπορεί να εξοικονομήσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2015 πρόκειται να αποστείλει το Υπουργείο Εργασίας στη τρόικα.

 

Οι δανειστές απαιτούν

Οι δανειστές απαιτούν αναλυτική  καταγραφή των συνταξιούχων που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, το ύψος των επιδομάτων και το χρονικό διάστημα καταβολής της. Αντίστοιχη καταγραφή ζητούν και για τις συντάξεις χηρείας.

 

Συλλογή στοιχείων

Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να  συλλέξουν  αναλυτικά στοιχεία για τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στους συνταξιούχους  καθώς  εκτιμά πως μέσα από τη διασταύρωση των οικογενειακών επιδομάτων θα εξοικονομηθούν έως 37 εκατ. ευρώ.

 

Στο στόχαστρο 664.862 συνταξιούχοι

Στο  στόχαστρο  μπαίνουν  664.862 συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαία οικογενειακά επιδόματα 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 462.500.000 ευρώ ετησίως.Το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση έως και 8% της ετήσιας δαπάνης.Παράλληλα εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει μεταξύ έως και 123 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τον έλεγχο στις συντάξεις χηρείας.

Στην ελληνική πρόταση προς την τρόικα  η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις χηρείας, τρία χρόνια μετά από τον θάνατο του συνταξιούχου.

Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της οικογένειας των εκλιπόντων συνταξιούχων, που λαμβάνουν και τη δική τους σύνταξη ανέρχεται σε 1.027 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην επιχειρηματολογία προς τους δανειστές  αναφέρεται ότι μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων και την πλήρη εφαρμογή των περικοπών, θα εξοικονομήσει το 12% της συγκεκριμένης δαπάνης.

Επιπλέον  το πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων για το 2016 και το 2017 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 0,18% του τρέχοντος κόστους, δηλαδή  50 εκατ. ευρώ το 2016 και 0,50% ή 140 εκατ. ευρώ, το 2017.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.