Quantcast
Μεωμένα κατά 502 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου τον Νοέμβριο - enikonomia.gr
share

Μεωμένα κατά 502 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου τον Νοέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου
 
Μειωμένες κατά 502 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στο τέλος Νοεμβρίου με το ποσό να φτάνει τα 4.535 εκ ευρώ από 5.037 εκ ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Η μείωση αφορά τόσο την Κεντρική διοίκηση , δηλαδή τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς όσο και τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 2.257 εκ ευρώ από .2530 που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου. 

Μέρος των οφειλών αυτών αφορούν το ΕΟΠΥΥ τα χρεή του οποίου μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 1.540 εκ ευρώ από 1710 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 331 εκ ευρώ από 350 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 754 εκ ευρώ από 904 εκ ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου μειώθηκαν οριακά στο τέλος Νοεμβρίου στα 207 εκ ευρώ από 208 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι επιστροφές φόρων ( χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι από τα τελωνεία ) αυξήθηκαν οριακά στα 731 εκ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 718 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος του Οκτωβρίου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 254 εκ ευρώ από 326 εκ ευρώ που είχαν φτάσει στο τέλος τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση των ληξιπρίθεσμων οφειλώμν του δημοσίου συνοδεύτηκε για το ίδιο διάστημα από τον υπερδιπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.