Quantcast
Μηλιός στο Spiegel: Υπάρχουν αρκετές λύσεις για το ελληνικό χρέος - enikonomia.gr
share

Μηλιός στο Spiegel: Υπάρχουν αρκετές λύσεις για το ελληνικό χρέος

δημοσιεύτηκε:

Υπάρχουν αρκετές λύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τόσο την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές της, δήλωσε ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του στο Spiegel Online. 

Μία τέτοια λύση παρουσίασε ο κ. Μηλιός τον περασμένο μήνα μαζί με άλλους οικονομολόγους σε συνέδριο, στο οποίο μετείχαν και βουλευτές συμμαχικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των Ισπανών Podemos και του γερμανικού “Die Linke”. 

H πρόταση αυτή προβλέπει ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πάρει όλα τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης που υπερβαίνουν το 50% του ΑΕΠ τους και θα τα μετατρέψει σε πολύ μακροχρόνια άτοκα δάνεια. Λόγω του πληθωρισμού, τα δάνεια αυτά θα χάνουν κάθε χρόνο μέρος της αξίας τους και όταν αυτή (η αξία) μειωθεί στο 20% του ΑΕΠ θα τα επαναγοράζουν οι χώρες από την ΕΚΤ στην ονομαστική τους αξία. 

Οι υπεύθυνοι της μελέτης υπολόγισαν ότι με την αισιόδοξη υπόθεση ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4,2%, η ΕΚΤ θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα για περίπου 58 χρόνια. 

Ο κ. Μηλιός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από τη Γερμανία να αποδεχθεί μία λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς η ίδια ωφελήθηκε από τη διαγραφή του 50% του χρέους της το 1953, στην οποία προσφέρθηκε να συμμετάσχει και η Ελλάδα, καθιστώντας έτσι δυνατή τη δημιουργίας μίας ισχυρής γερμανικής οικονομίας.

“Είμαι βέβαιος ότι οι Γερμανοί μπορούν να υποστηρίξουν τη λύση αυτή, ακριβώς λόγω της δικής τους ιστορίας”, δήλωσε ο Μηλιός. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.