Quantcast
Μήνυμα Τσακαλώτου στο ΔΝΤ ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ψήφιζε εφεδρικά μέτρα - enikonomia.gr
share

Μήνυμα Τσακαλώτου στο ΔΝΤ ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ψήφιζε εφεδρικά μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις. ευρώ, τα οποία θα είναι αρκετά αυστηρή για το ΔΝΤ και αρκετά ήπια για την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. «Δεν γνωρίζουν, όμως (οι αξιωματούχοι) ποια θα είναι αυτή», προσθέτει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Marcus Walker.

Παράλληλα, ο Walker επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις οποίες ο Τσακαλώτος είπε στο ΔΝΤ ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ψήφιζε το έκτακτο πακέτο μέτρων που ζητά το Ταμείο. 

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές του νέου αδιεξόδου – ΔΝΤ, Γερμανία και Ελλάδα – θα πρέπει να υποχωρήσουν άτακτα.

Αν το ΔΝΤ δεχόταν τον μηχανισμό της οριζόντιας μείωσης των δημοσίων δαπανών που προτείνει η Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να κατονομασθούν συγκεκριμένα μειώσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι συντάξεις, αυτό θα αποτελούσε πολύ μεγάλο συμβιβασμό για το Ταμείο, το οποίο θεωρεί ότι ήδη έχει συμβιβασθεί πολύ με την Ελλάδα και τη Γερμανία, σημειώνει ο Walker.Εξ άλλου, προσθέτει, το ΔΝΤ δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση να επιτύχει μία συμφωνία, καθώς πολλοί αξιωματούχοι του θα ανακουφίζονταν αν δεν χρειάζονταν να μετέχουν πλέον στο ελληνικό πρόγραμμα, με το οποίο δεν είχαν θετική εμπειρία.

Η Γερμανία, συνεχίζει ο Walker, θα έχανε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν στήριζε τη συμβιβαστική ελληνική πρόταση. Και σημειώνει ότι η Μέρκελ έλεγε συνεχώς στη γερμανική Βουλή τα τελευταία έξι χρόνια ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο αν συμμετέχει σε αυτό το ΔΝΤ. Επιπλέον, ο Σόιμπλε θεωρεί εδώ και χρόνια ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν αντέχουν τους αυστηρούς όρους που είναι αναγκαίοι για τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, με παραχωρήσεις που θα σώζουν τα προσχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η Ελλάδα είναι υπό πίεση χρόνου να επιτύχει συμφωνία. Με παγωμένες τις δόσεις του προγράμματος, η χώρα βλέπει τα διαθέσιμά της να τελειώνουν. Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, αλλά όχι και τον Ιούνιο, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι».

Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας», συνεχίζει το δημοσίευμα. Ο Τσακαλώτος, προσθέτει ο Walker, επικαλούμενος πηγές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, λέει στο ΔΝΤ ότι καμία εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει αυτά που ζητά το Ταμείο. «Θα δούμε σύντομα, αν έχει δίκαιο», καταλήγει το δημοσίευμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.