Quantcast
Μητσοτάκης: Τα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 οφείλονται στην κυβέρνηση - Οι προτάσεις του - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Τα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 οφείλονται στην κυβέρνηση – Οι προτάσεις του

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το γάντι που έριξε ο πρωθυπουργός και έκανε προτάσεις για την εξοικονόμηση των 1,8 δις. ευρώ που ζητούν από την κυβέρνηση φέτος οι δανειστές, αν και τόνισε ότι το ποσό αυτό αποτελεί αποκλειστικά τον λογαριασμό της κακής διαχείρισης που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι και της ύφεσης που προκάλεσε στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε και τις ευθύνες του κόμματός του κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον εκτροχιασμό του ασφαλιστικού και τη μείωση της αναλογίας των συνταξιούχων προς τους ασφαλισμένους. 

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το αποσύρει και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο σχέδιο που θα διέπεται από τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ασφαλιστικό σύστημα. Αυτές τις αρχές, είπε, είχε ο νόμος 6833, στον οποίο στηρίχθηκαν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια, όταν άρχισε η πιο συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του ασφαλιστικού. Πρότεινε τη δημιουργία τριών ταμείων και όχι ενός ταμείου. Δεν θα σας αφήσουμε, είπε, να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας να κάνετε την Ελλάδα χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε ότι είναι πρόθυμος για ένα γρήγορο διάλογο για κατάργηση των κομματικών διορισμών και την κατάργηση των αυξήσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ με το νέο μισθολόγιο, κυρίως, όπως είπε, σε όσους υπηρετούν στα κομματικά και πολιτικά γραφεία.

Όσον αφορά στα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις επιχορηγήσεις αγροτών, την εξοικονόμηση πόρων από συντάξεις που δίνονται ακόμη παράνομα, τον έλεγχο των επιχορηγήσεων στα ευγενή ταμεία και τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αυτά τα μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, δεν αρκούν για να συγκεντρωθεί το ποσό των 1,8 δις. ευρώ, ενώ αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει η δυνατότητα για ισοδύναμα μέτρα, μόνο που όπως είπε δεν άκουσε τέτοια μέτρα από την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι σωστά ο πρωθυπουργός είπε πως το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί, αν η οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Στον τομέα αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έκανε τόσο μεγάλη ζημιά το τελευταίο έτος. Η οικονομία, είπε, θα είχε ανάπτυξη 6% το 2015-16 με βάση το πρόγραμμα της Ν.Δ., η οποία δεν σημειώθηκε με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως αναμενόταν, ενώ υπήρχε απώλεια εισφορών στα ταμεία που η αξιωματική αντιπολίτευση την εκτιμά σε 900 εκατ. ευρώ μόνο για το 2015.

Τα έξι βασικά προβλήματα του κυβερνητικού σχεδίου, είπε ο κ.. Μητσοτάκης, είναι τα εξής:
– Δημιουργεί σύγκρουση γενεών, καθώς θυσιάζει τις μελλοντικές γενεές
– Πολεμά την παραγωγική Ελλάδα, καθώς η σύνδεση των εισφορών με τις συντάξεις ισοδυναμεί με την εξόντωση κοινωνικών ομάδων όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
– Στρεβλώνει τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία, καθώς υπονομεύει την ανταποδοτικότητα των εισφορών
– Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα
– Μεταθέτει το πρόβλημα μείωσης των συντάξεων για την 1-12019
– Δεν είναι κοστολογημένο και επομένως είναι στον «αέρα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.