Quantcast
Μιχαηλίδου: 5.300 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει αίτηση από χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Μιχαηλίδου: 5.300 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει αίτηση από χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

«5.300 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αίτηση τους από χθες που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω πως πριν από λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονταν λάμβαναν το 40% της σύνταξής τους. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό σε 70% το 2019 και πλέον, σήμερα, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα παίρνουν το 100% της σύνταξής τους γιατί τα χρήματα αυτά είναι δεδουλευμένα και έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές σε όλο τον ασφαλιστικό τους βίο. Υπολογίζουμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι δουλεύουν και από αυτούς οι 36.000 το δηλώνουν. Κινητροδοτούμε τον κόσμο ώστε να δηλώνει την απασχόλησή του όντας συνταξιούχος ακριβώς επειδή δεν κόβεται η σύνταξη του.  Θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους από την οποία εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62 ο έτος της ηλικίας τους. Όσον αφορά στους ελέυθερους επαγγελματίες, ο αντίστοιχος πόρος του είναι 50% συν του ασφαλιστικού κλιμακίου που έχει διαλέξει να δηλώνει».

Για τον κατώτατο μισθό

«Προχωράμε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέφερε η κα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μεικτό ποσό θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε από 1η Απριλίου θα έχει νομοθετηθεί η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. Από το 2019 έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, έτσι αντίστοιχα έχουμε δημιουργήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνθήκες ώστε και ο μέσος μισθός έχει ανέβει κατά 20%».

Για το επίδομα ανεργίας

«Το επίδομα ανεργίας, τόνισε ότι πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και αναλογικό του μισθού. Δηλαδή να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για όλους. Γιατί το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι το επίδομα ανεργίας να είναι και εμπροσθοβαρές. Έτσι ώστε όταν βγαίνεις από την αγορά εργασίας χάνοντας τη δουλειά σου αρχικά να έχεις υψηλότερο επίδομα και σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να υπάρχουν και κίνητρα για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.