Quantcast
Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Σήμερα η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής - Τι προβλέπει - enikonomia.gr
share

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Σήμερα η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής – Τι προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης μιλώντας στην ΕΡΤ.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Όπως είπε ο κ. Τσούνης το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει :

1. Ρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

« Kαταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης  για εργαζόμενους συνταξιούχους. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είχαν ένα πέναλτι 30% επί της σύνταξης τους. Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτή μειώνονταν κατά 300 ευρώ επειδή εργαζόταν. Αυτό καταργείται .Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν πλέον τη σύνταξη τους στο 100% καθ’ ολοκληρίαν και θα υπάρχει αντ’ αυτού ένας πόρος 10% επί της μισθωτής εργασίας ή μια καταβολή το ήμισυς ασφαλιστικής εισφοράς για μη μισθωτούς εργαζόμενους. Εάν δηλαδή κάποιος συνταξιούχος εργάζεται ως μη μισθωτός  θα καταβάλλει τη μισή ασφαλιστική εισφορά » είπε και παρέθεσε ένα άλλο παράδειγμα:

« Εάν κάποιος εργαζόμενος συνταξιούχος παίρνει μισθό 800 ευρώ και σύνταξη 1000 ευρώ  σήμερα του γίνεται μια παρακράτηση 300 ευρώ . Άρα του μένουν 1.500 ευρώ τον μήνα. Αυτό θα μεταβληθεί με το νέο ασφαλιστικό καθώς  ο συνταξιούχος θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη του και αντ’ αυτού θα πληρώνει στα 800 ευρώ που παίρνει μισθό 10% πόρο. Άρα θα πληρώνει 80 ευρώ τον μήνα και του μένουν 1.720 ευρώ σε αντίθεση με τα 1.500 ευρώ  που είναι με το ισχύον καθεστώς. Με το νέο ασφαλιστικό θα έχει ένα όφελος 220 ευρώ τον μήνα. Είναι μια ευνοϊκή διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και ωθεί τους συνταξιούχους που εργάζονται να μην δουλεύουν στην μαύρη εργασία. Είναι ένα κίνητρο και να αυξήσουν τα εισοδήματα τους  και ταυτόχρονα να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές όσων οφείλουν » συμπλήρωσε.

2. Ρύθμιση για τους ανάπηρους συνταξιούχους 

« Τα άτομα με αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η αναπηρική τους σύνταξη και δεν θα καταβάλουν το 10% πόρο. Είναι μια ευνοϊκή διάταξη για τα άτομα με αναπηρίες .Επίσης θα μπορούν να αυξήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό . Είναι βέβαια προαιρετική η εργασία για τα άτομα με αναπηρίες  αλλά και γενικά για όλους τους συνταξιούχους » σημείωσε.

3. Ρύθμιση για συνταξιούχοι με οφειλές

« Μια ακόμη ευνοϊκή διάταξη σχετίζεται με τους συνταξιούχους που έχουν οφειλές. Πολλοί συμπολίτες μας αυτή στιγμή έχουν οφειλές …. ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Το όριο ήταν 20 χιλιάδες ευρώ, αυτό πηγαίνει στις 30 χιλιάδες ευρώ .Στους αγρότες το όριο αυξάνεται στις 10 χιλιάδες ευρώ από τις 6 χιλιάδες ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αιτηθούν για σύνταξη. Αυτό πλέον αλλάζει  και θα μπορούν να αιτηθούν για σύνταξη. Θα παρακρατείται το 60% από τη σύνταξη που θα αιτηθούν και θα λάβουν υπέρ της οφειλής. Και όταν φτάσει στα σημερινά όρια δηλαδή από τις 30 χιλιάδες ευρώ στις 20 χιλιάδες ευρώ θα γίνεται ένας διακανονισμός για 5 χρόνια. Είναι μια ευνοϊκή διάταξη για τους ανθρώπους αυτούς  ξεμπλοκάρουν οι συνταξιοδοτικές αιτήσεις  και θα μπορούν να πάρουν εν τέλη σύνταξη»  είπε.

4. Επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου 

« Υπάρχει μια ευνοϊκή διάταξη όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Τι συνέβαινε σε πολλούς συμπολίτες μας;  Είχαν πάρει την κύρια σύνταξη τους από το Δημόσιο αλλά δεν έπαιρναν επικουρική σύνταξη γιατί δεν συμπλήρωναν 25 ή 35 χρόνια .Πλέον αλλάζει η προϋπόθεση με το νέο ασφαλιστικό. Άρα τέως δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν αιτηθεί για επικουρικό αλλά δεν συμπλήρωναν τα χρόνια επικούρησης θα πάρουν επικουρική εφόσον έχουν 15 και πάνω χρόνια επικουρικής ασφάλισης. Γιατί ενοποιείται η προϋπόθεση με τους μισθωτούς τους τέως ΙΚΑ. Άρα λοιπόν 15 με 16 χιλιάδες συνταξιούχοι  του Δημοσίου θα πάρουν επικουρική σύνταξη. Θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες  και μέχρι το τέλος του μήνα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν πάρει την επικουρική σύνταξη  τους  αυτοί οι 16 χιλιάδες  άνθρωποι»  σημείωσε.

5. Επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές

« Επίσης το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές  Για παράδειγμα σήμερα μια δικηγόρος που ήταν έγκυος έπαιρνε μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχίας δηλαδή έπαιρνε συνολικά 600 ευρώ από τον ΕΦΚΑ. Πλέον θα παίρνει από την ΔΥΠΑ 780 ευρώ , δηλαδή τον κατώτατο μισθό επί 9 μήνες .Άρα εδώ αίρεται μια κοινωνική αδικία προς αυτές τις μητέρες  καθώς είναι και αγρότισσες και μη μισθωτές και ελεύθεροι επαγγελματίες . Συνολικά θα λάβουν 7.020 ευρώ μετά την γέννηση του παιδιού τους»  τόνισε .

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.