Quantcast
Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Σήμερα η ψήφισή του στη Βουλή - Οι βασικές ρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Σήμερα η ψήφισή του στη Βουλή – Οι βασικές ρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα ψηφίζεται το μίνι- ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Σημειώνεται ότι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων:

  •  Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.
  • Μείωση σε 10 χρόνια από 20 του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί.
  • Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
  •  Αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.
  • Επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 από 6  μήνες.
  •  Κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
  •  Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ. Πραγματική αύξηση εισοδήματος.
  • Επέκταση σε όλους τους ενστόλους του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
  •  Μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό
  • Θέσπιση Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

Λίγα λόγα για την επιταγή ακρίβειας

Υπενθυμίζεται ότι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα την λάβουν έως τις 20 Δεκεβρίου 2022

  • Οι ευάλωτοι συνταξιούχοι
  • Οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος,
  • Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες,
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Οι  δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Αναλυτικά:

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι 250 ευρώ. Το ποσό αυτό θα το λάβουν:

  • Όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ για το φορολογικό έτος 2022, οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ και η  αντικειμενική αξία  των ακινήτων  τους  είναι έως 300.000 ευρώ .
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Επίσης επισημαίνεται πως στο  μίνι -ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει για τους  ευάλωτους συνταξιούχους, πως δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτουΠροσυνταξιοδοτική παροχή
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
  • Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Διευκρινίζεται δε πως εάν  και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η  αυτή καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ

Χορηγείται επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, ενώ η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του  επιδόματος παιδιού

Τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί και η διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ προβλέπεται και χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Σημειώνεται τέλος ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα και η τακτική καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Ποιοι μένουν εκτός επιταγής ακρίβειας 

Εκτός επιταγής ακρίβειας θα βρεθούν όσοι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για τη χορήγηση.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που που λαμβάνει σύνταξη μέχρι 800 ευρώ αλλά συγχρόνως παίρνει και ενοίκιο από κάποιο ακίνητο δεν δικαιούται την βοήθημα καθώς υπερβαίνει τα κριτήρια του συνολικού εισοδήματος των 9.600 ευρώ.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.