Quantcast
Μηνιαία αύξηση 0,6% στις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Μηνιαία αύξηση 0,6% στις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Oι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο μέχρι στιγμής φέτος.

Η ανάκαμψη οδηγήθηκε κυρίως από μια εκτόξευση τις τιμές ενέργειας, όπως κατέδειξαν σήμερα στοιχεία της Eurostat.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τόνισε ότι οι τιμές παραγωγού στις 19 χώρες της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαίους όρους, αν και εμφάνισαν πτώση 3,9% σε ετήσια βάση.

Το Reuters επισημαίνει ότι και τα δύο ποσοστά ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μηνιαία αύξηση 0,3% και ετήσια πτώση 4,1%.

Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κυρίως λόγω μιας απότομης ανόδου στις τιμές στην ενέργεια, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 1,7% το Μάιο έπειτα από πτώση 1,1% τον Απρίλιο.

Η μηνιαία άνοδος του Μαΐου ακολουθεί μια πτώση 0,3% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής το 2016, έπειτα από δύο συνεχόμενες υποχωρήσεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μια αύξηση 0,2% το Μάρτιο.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η μέτρηση του Μαΐου αποτελεί μία ακόμη θετική ένδειξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παλεύει εδώ και χρόνια να τονώσει τον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα, η Eurostat εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του κοινού νομίσματος θα είναι 0,1% τον Ιούνιο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.