Quantcast
Μισθοί και συντάξεις: Ποια εισοδήματα θα ελέγξει η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων - enikonomia.gr
share

Μισθοί και συντάξεις: Ποια εισοδήματα θα ελέγξει η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που προέρχονται από το εξωτερικό.

Συνεπώς η Αρχή θα συγκεντρώσει το προσεχές διάστημα τις  πληροφορίες από τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές ευρωπαϊκών, αλλά και τρίτων χωρών και εάν διαπιστώσει ότι κάποιοι δεν   έχουν δηλώσει τα παραπάνω εισοδήματα, τότε θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα.

Διευκρινίζεται πως δεν ισχύει η πενταετής παραγραφή για τα αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά το περιθώριο της φορολογικής διοίκησης να διενεργήσει έλεγχο και να καταλογίσει τους φόρους επεκτείνεται στα 10 έτη. Μάλιστα εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, τότε το διάστημα επεκτείνεται στα 15 έτη.

Σημειώνεται δε  πως όταν οι φορολογούμενοι εντοπίζονται  με αδήλωτα εισοδήματα και παλαιότερων χρήσεων, τότε μπορούν με τροποποιητικές δηλώσεις να τα δηλώσουν στο έτος που αναλογούν και να φορολογηθούν με τους συντελεστές που ίσχυαν την περίοδο εκείνη.

Μισθοί και συντάξεις εξωτερικού: Τι έδειξαν τα περσινά στοιχεία από διασταυρώσεις

Υπενθυμίζεται δε πως από τις διασταυρώσεις που έγιναν το 2022 σε μισθούς και συντάξεις εξωτερικού εντοπίστηκαν αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ με εισοδήματα του εξωτερικού, διασταυρώθηκαν οι 117.092. Δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης διαμορφώθηκε σε 89%.

Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα, για  να υποβληθούν τα επιπλέον εισοδήματα που εντοπίστηκαν. Τελικά υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.