Quantcast
Μισθοί: Ποιοι θα πάρουν διπλή αύξηση από το 2024 - enikonomia.gr
share

Μισθοί: Ποιοι θα πάρουν διπλή αύξηση από το 2024

δημοσιεύτηκε:

Διπλή αύξηση θα δουν από το επόμενο έτος στους μισθούς τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που θα γίνει την  1η Απριλίου 2023 και του ξεπαγώματος των τριετιών τη 1η Μαΐου 2024.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να υπερβεί τα 800 ευρώ από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα ωστόσο η αναπροσαρμογή του θα καθοριστεί  από την πορεία που θα έχει η οικονομία της χώρας μας φέτος, τον  τελικό ρυθμός ανάπτυξης αλλά και την αντίστοιχη στις αρχές του 2024. Υπενθυμίζεται δε πως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά  πως ο κατώτατος μισθός  θα αυξηθεί  στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας

Σημειώνεται δε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου. Αναλυτικά:

Πρώτο σενάριο: Ένα σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός  να ανέλθει στα 810 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή οι καθαρές αποδοχές  για τους εργαζόμενους είναι 690 ευρώ από 667 ευρώ που είναι σήμερα.

Δεύτερο σενάριο : Το άλλο σενάριο  και το επικρατέστερο είναι ο  κατώτατος μισθός  να διαμορφωθεί στα 820 ευρώ μεικτά. Σε αυτήν τη περίπτωση οι καθαρές αποδοχές για τους εργαζόμενους θα είναι 698 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως από το το 2025 ο κατώτατος μισθός  θα καθορίζεται ψηφιακά, σύμφωνα με σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενώ όσον αφορά τις τριετίες επισημαίνεται πως αυτές ξεπαγώνουν από  την 1η Ιανουαρίου του  2024 αλλά και τα επιδόματα προϋπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας  « α) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

β) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να
συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

3. Ειδικώς για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από την 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 3 τριετίες και συνολικά σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία ) ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 6 τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.»

Τι θα ισχύσει για τους μισθούς στο δημόσιο

Αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν από την 1η Ιανουαρίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την δημιουργία  ενός νέου μισθολογίου, όπως έχει δεσμευθεί η ΝΔ.  Υπενθυμίζεται δε πως ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  εξαγγείλει  από το βήμα του στην 87η ΔΕΘ πως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 10,5% στις αρχές του 2024 ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια και πως συνολικά 660.000 υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες κατά 1.500 ευρώ μέσα σε 1 χρόνο.

Συνεπώς  μηνιαία οριζόντια αύξηση  70 ευρώ θα λάβουν στους μισθούς τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υπάρξει μηναία αύξηση της τάξεως μεταξύ 20 ευρώ και 50 ευρώ για οικογενειακή παροχή (αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), θα υπάρξει αύξηση 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης, αλλά θα  γίνουν και αυξήσεις στα επιδόματα παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.