Quantcast
Mισθοί στον ιδιωτικό τομέα: Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις - enikonomia.gr
share

Mισθοί στον ιδιωτικό τομέα: Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές αλλαγές θα φέρει η νέα τετραετία στους μισθούς  των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως  αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Αναλυτικά:

1.Ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνουν αυξήσεις της τάξεως του  5% και 6%  στον κατώτατο μισθό σε ετήσια βάση για τα επόμενα 4 έτη. Δηλαδή το  2024 οι παραπάνω θα δουν μια αύξηση περίπου 5% στους μισθούς τους και εκτιμάται πως θα πάρουν κατώτατο μισθό περίπου στα 820 ευρώ προκειμένου το 2027 να αμειφθούν με 950 ευρώ.

Ο μέσος μισθός 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν επηρέαζε τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα .

Επίσης επισημαίνεται πως για να διαμορφωθεί ο μέσος μισθός των εργαζομένων στα 1.500 ευρώ  από  1.176 ευρώ που είναι σήμερα θα πρέπει να γίνει μια αύξηση της τάξεως του  λίγο πάνω από 27,5 % στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί και το νομικό καθεστώς  για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

2.Oι τριετίες

Με το ξεπάγωμα των τριετιών θα αυξηθεί και το επίπεδο των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει  κάτω από το 10% .

Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων πως  η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 11,8% το 2023 και να μειωθεί  στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως το   ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από  το 2026 και μετά.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες  και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως είπε ο στόχος είναι η ανεργία να έχει φτάσει στο 8% στο τέλος της τετραετίας.

Με το ‘”ξεπάγωμα” των τριετιών, οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να έχουν μια προσαύξηση της τάξεως του 30% στον μισθό τους. Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα ποσοστά των τριετιών τα παίρνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

3.Οι ασφαλιστικές εισφορές

Θα μειωθούν εκ νέου κατά 1 μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει στο 35,16% και το κόστος του μέτρου διαμορφώνεται στα  230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.