Quantcast
Παράταση για τις δηλώσεις λύσης μίσθωσης ακινήτου - enikonomia.gr
share

Παράταση για τις δηλώσεις λύσης μίσθωσης ακινήτου

δημοσιεύτηκε:

Παράταση στην προθεσμία για τη δήλωση λύσης μισθώσεων συγκεκριμένων ακινήτων στην εφορία με σκοπό την διευκόλυνση των υπόχρεων, όπως αυτό προκύπτει από την απόφαση Α.1044/2023 της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως επισημαίνεται, μέχρι τις  30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει οι υπόχρεοι να δηλώσουν την ημερομηνία της λύσης μίσθωσης ακινήτου. Υπενθυμίζεται πως αρχικά η προθεσμία αυτή έληγε στις 31 Μαρτίου.

Η απόφαση

Η  απόφαση Α.1044/2023 της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:  Στο άρθρο  1, η  παρ. 2 του άρθρου 9 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/ 2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β’ 3579) αντικαθίσταται ως εξής:  «2. Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.» σημειώνεται 

Ποια ακίνητα αφορά

Υπενθυμίζεται πως είναι υποχρεωτική η δήλωση λύσης των κάθε είδους μισθώσεων.  Δηλαδή αυτό πρέπει να αναρτάται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αφού ο ιδιοκτήτης παραλάβει το ακίνητο και τα κλειδιά του και ποτέ πριν από αυτό, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εάν όμως δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης επισημαίνεται πως τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως και μετά υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πάντως στο μισθωτήριο θα  πρέπει να αναφέρονται σαφώς οι υποχρεώσεις του μισθωτή σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τις επισκευές του ακινήτου, τις κοινόχρηστες δαπάνες, τις παροχές κοινής ωφελείας, την καταβολή του χαρτοσήμου (3,6% στις μισθώσεις πλην κατοικιών), την τυχόν ασφάλιση του κτιρίου, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων, τις ισχύουσες απαγορεύσεις εκ του κανονισμού πολυκατοικίας, και κάθε άλλη σημαντική λεπτομέρεια.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, έχει ιδιαίτερη σημασία η ρητή σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τους εκμισθωτές ακινήτων για την αποφυγή ρευματοκλοπών, να μην παραδίδουν τα κλειδιά του ακινήτου που εκμισθώνουν σε νέο ενοικιαστή, αν εκείνος δεν υπογράψει πρώτα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.