Quantcast
Μητσοτάκης: Διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για τις φυσικές καταστροφές - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για τις φυσικές καταστροφές

δημοσιεύτηκε:

Διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα ο  πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον “Ντάνιελ” καταβάλλαμε 1 δισ. ευρώ.», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. «Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι στα πρωτοφανή φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εντόπισα λάθη. Ενσωματώσαμε την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες, κάμερες. Επενδύουμε στο διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Τα πρωτόκολλα της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Θα κάνω αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών, θα παρακολουθούμε τους καθαρισμούς οικοπέδων», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη το Φεβρουάριο. Η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε ζητώντας από όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση δασικής υπηρεσίας», πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.