Quantcast
Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση για το φυσικό αέριο – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση για το φυσικό αέριο – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Θα γίνουν διπλές παρεμβάσεις στις τιμές του  φυσικού αερίου, όπως προανήγγειλε στη ΔΕΘ  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί είναι εκεί το μεγάλο πρόβλημα; Διότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με αυτές που ήταν πριν από  2 χρόνια. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση: αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και αφετέρου θα επιχειρήσουμε και θα είμαστε έτοιμοι να το εξαγγείλουμε εντός των επόμενων εβδομάδων να κάνουμε μια παρέμβαση στην αντλία,  έτσι ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε και περισσότερα νοικοκυριά  αυτά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσηςΒεβαίως  θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Δεν θα φτάσει η τιμή που βλέπετε σήμερα στον τελικό καταναλωτή» .

Έρχεται  γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό  ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική. Και τι εννοώ σχετικά λογική; Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.  Αλλά σίγουρα η τελική τιμή δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκεται σήμερα. Τέλος για το ζήτημα αυτό προσβλέπουμε  και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Όπως ξέρετε η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο εδώ και 7 μήνες  την επιβολή ενός πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου  όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Πλαφόν στο δείκτη του TTF και όχι μόνο πλαφόν στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο .Δεν ξέρω άμα αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή » τόνισε.

«Αυτό που είναι περίπου  βέβαιο  είναι ότι η Ευρώπη θα εισηγηθεί και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έναν μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας παρεμφερή με τον μηχανισμό τον οποίο έχουμε ήδη εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος ως προς την διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Και έχουμε ήδη ανακτήσει παραπάνω από 1 δισ ευρώ στους 2 μήνες που λειτουργεί ο ελληνικός μηχανισμός. Και εκτιμώ ότι οι  προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε και άλλες χώρες να μπορέσουν να κάνουν το αυτονόητο: Να πάρουν πίσω υπερκέρδη από τους παραγωγούς που βγάζουν πάρα πολλά λεφτά, να τα ανακτήσουν στην πηγή, να τα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υπερκέρδη για να μεταφέρουμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μαζί με μια στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό να  μπορέσουμε κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου » πρόσθεσε.

Για τη Ρωσία 

Ο  Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για την αποσταθεροποίηση είναι επιλογή της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».

Η εξειδίκευση των μέτρων

Επίσης γνωστοποίησε ότι «Αύριο θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να εξειδικεύσουνε περισσότερο τα μέτρα που εξήγγειλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου. Όμως να σας δώσω ορισμένες επεξηγήσεις και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες ενόψει της εφαρμογής των μέτρων για τα οποία έχω ήδη μιλήσει.

Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης  των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος  ο οποίος να δίνει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα επιβεβλημένο διότι  ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές αλλά εάν μπορέσουμε να μειώσουμε και τη συνολική κατανάλωση. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω ένα γενικό πλαίσιο  το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση κάθε ελληνικό  νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης  θα λάβει σημαντική στήριξη. Και θέλω να επισημαίνω ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της στήριξης την οποία παρέχουμε η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες  τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.