Quantcast
Μητσοτάκης: Εξετάζουμε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ-Τι είπε για ασφαλιστικές εισφορές - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ-Τι είπε για ασφαλιστικές εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ μέσα στη διάρκεια της τετραετίας ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ενόψει των εκλογών.

«Δεν είναι αυτή τη στιγμή στο προγραμματισμό μας περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θεωρούμε ότι ως προς το κομμάτι αυτό έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας το οποίο είναι λογικό. Θα εξέταζα, όμως, κάποιες ειδικές παρεμβάσεις » απάντησε  και ανέφερε ενδεικτικά ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούσαν  μικρά νησιά, μικρά χωριά, να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι μικρές κοινωνίες.

« Ακόμα περισσότερο όπου έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι φεύγουν, να δώσουμε κάποια επιπλέον κίνητρα που θα έχουν πολύ μικρό κόστος, για να μπορούν να επιστρέψουν είτε στα μικρά ορεινά χωριά, είτε στα νησιά. Αυτό είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε. Μην ξεχνάτε την πολύ σημαντική μας παρέμβαση για την κατάργηση, πρακτικά, του φόρου γονικής παροχής. Διότι αυτό ουσιαστικά τι σημαίνει; Ότι περνάει η περιουσία από τους γονείς στα παιδιά. Πάρτε ένα παράδειγμα: ένα διαμέρισμα το οποίο είναι κλειστό, εγκαταλελειμμένο. Ο γονιός το μεταβιβάζει χωρίς φορολόγηση στο παιδί, έρχεται το κράτος, δίνει ένα εργαλείο αυτή τη στιγμή μιας σημαντικής χρηματοδότησης για την ανακαίνιση του διαμερίσματος. Και ένα διαμέρισμα το οποίο ουσιαστικά ήταν σε αχρηστία, ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο ρήμαζε ουσιαστικά, ένα νέο παιδί πια, μπορεί να είναι δικό του και να το ανακαινίσει. Αυτό είναι, λοιπόν, το σκεπτικό μας.»

Στη συνέχεια  αναφέρθηκε στο όριο των γονικών παροχών . «Ευνοούμε όλους εκτός από τους πλούσιους. Ευνοούμε τη μεσαία τάξη. Τώρα αν κάποιοι θέλουν, όπως σας είπα, να αλλάξουν τα όρια και να ξαναστοχοποιήσουν τη μεσαία τάξη -ουσιαστικά αυτό μας λένε ότι θα κάνουν, μην έχουμε καμία αμφιβολία, την επόμενη μέρα.

Απλά, όπως σας είπα, και το ενδιαφέρον είναι ότι έδιωξαν τον «φουκαρά» τον Κατρούγκαλο, που είπε την αλήθεια, δηλαδή τον μαρτυριάρη που μαρτύρησε, αλλά κρατάνε από την άλλη τον Παππά και τον Πολάκη, έτσι δεν είναι; Για να δούμε τον τρόπο με τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τελικά τη συμμετοχή των στελεχών στα ψηφοδέλτια. Τον ίδιο Πολάκη, ο οποίος έκανε την επανεμφάνισή του για να στοχοποιήσει ποιον; Τον Διονύση Σαββόπουλο ».είπε

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Μεταξύ άλλων ακολούθησε η παρακάτω ερώτηση δημοσιογράφου  « Να αναφερθούμε λίγο, να πιάσουμε λίγο την άμεση επικαιρότητα. Είχαμε το θέμα Κατρούγκαλου που έσκασε πραγματικά σαν βόμβα χθες. Εσείς στην ομιλία σας, στη Θεσσαλονίκη, τον χαρακτηρίσατε «μαρτυριάρη». Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μία κρυφή ατζέντα στο ΣΥΡΙΖΑ ή είναι ένα κρυφό πρόγραμμα, τέλος πάντων, φορολόγησης, υπερφορολόγησης ή είναι μία προσωπική άποψη, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος εκ των υστέρων; »

«  Για να δούμε τι είχε γίνει στο παρελθόν. Και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρομαι στις δεύτερες εκλογές, δεν μας μίλησε ποτέ για το τι θα έκανε με το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν μας αποκάλυψε τότε ότι ήθελε να τσακίσει τη μεσαία τάξη στους φόρους, να χρησιμοποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα, ουσιαστικά, ως ένα μηχανισμό επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης.

Τα πιστεύουν βαθιά αυτά και νομίζω ότι όποιος είδε το βίντεο του κ. Κατρούγκαλου θα αντιληφθεί ότι δεν έκανε ένα λεκτικό λάθος, δεν είπε κάτι που του ξέφυγε. Επιχειρηματολόγησε με συνέπεια γιατί αυτή η πολιτική, κατά την άποψή του, είναι μία αριστερή πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. ‘Αρα, προσωπικά εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ. Απεκαλύφθη, θα έλεγα, με αυτόν τον τρόπο, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ποιο, κατά την άποψή μου, είναι το κρυφό τους σχέδιο, για τον απλούστατο λόγο ότι αν θέλουν να κάνουν όλα αυτά τα οποία μας λένε, από κάπου πρέπει να βρουν τα χρήματα.

Θυμάστε, ότι εγώ είχα μιλήσει πολύ πριν από τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Να, λοιπόν, που όλα αποκαλύφθηκαν και θα έλεγα στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μας ακούν σήμερα και που μπορεί να σκέφτονται ενδεχομένως να μην ψηφίσουν, να σηκωθούν από τον καναπέ να πάνε να ψηφίσουν αν θέλουν πραγματικά να διατηρηθεί το ίδιο ασφαλιστικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές που υπάρχει σήμερα. Διότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι μόνο αυτοί που δήλωναν πολύ υψηλά εισοδήματα, πόσο μεγαλύτερη ήταν η επιβάρυνση την οποία έπρεπε να καταβάλλουν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, επί νόμου Κατρούγκαλου και πόσο χαμηλότερη είναι σήμερα» απάντησε .

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.