Quantcast
Μητσοτάκης για S&P: Παράθυρο ευκαιρίας η αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο – Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης για S&P: Παράθυρο ευκαιρίας η αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο – Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη

δημοσιεύτηκε:

« Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων» είπε σε ανάρτηση του στο facebook ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας  σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από τον οίκο Standard & Poor’s

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε πως  η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα που επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Για την πρόοδο της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. «Για να σας πω για την πρόοδο της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 72,6 εκατ. ευρώ προς 17.113 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών τους, για απλές επισκευαστικές ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, ως πρώτη στεγαστική συνδρομή και έναντι επιχορήγησης στις πληγείσες επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να θυμίσω ότι λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Προσπαθούμε να σταθούμε αρωγοί με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό και μειώνουμε τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%. Δεν ισχυρίζομαι ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους, αλλά είναι μια πρόσθετη ελάφρυνση για τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου. Συνεχίζω με το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια που διευρύνει την προστασία για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες. Όσοι επιθυμούν και μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τουλάχιστον 7 εργαλεία ρύθμισης και την πολιτεία στο πλευρό τους.

Βελτιώνεται ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που οδηγεί σε υψηλότερο κούρεμα της οφειλής έως και κατά 28% υπέρ των πραγματικά ευάλωτων για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων. Θεσπίζουμε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασής τους και εισάγουμε ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
Τομή για τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης -ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας οικειοθελούς συλλογικής ασφάλισης- συνιστούν οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και παίρνει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ασφαλισμένων σε αυτά. Τώρα, διευκολύνεται η ίδρυσή τους και από επιχειρήσεις χωρίς κλαδική συνάφεια, εξυγιαίνεται η λειτουργία τους με εποπτεία πλέον από την ΤτΕ, κλείνουμε «παράθυρα» νόμιμης φοροαποφυγής και δίνουμε κίνητρα για χορήγηση σύνταξης αντί για εφάπαξ.

Ακόμη, καταργείται από 1/1/2024 η παρακράτηση κατά 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργαστούν. Κλείνουμε, δηλαδή, άλλο ένα «παραθυράκι» στην αδήλωτη απασχόληση και δίνουμε ένα καλό κίνητρο στους απόμαχους της εργασίας εάν θέλουν και μπορούν να εργαστούν. Αντίστοιχη ρύθμιση εφαρμόζουμε και για την εργασία των συνταξιούχων με αναπηρία, ενώ επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες »  σημείωσε.

«Πάμε στην Υγεία τώρα: αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε την 2η φάση καθολικής επέκτασης του προσωπικού γιατρού. Για να εξηγήσω απλά τι κάνουμε: δημιουργούμε μία νέα δεξαμενή γενικών γιατρών και παθολόγων, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τον προσωπικό γιατρό με περίπου 2.500 νέους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών, παρέχοντάς τους ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα μας.
Πριν μερικές μέρες επίσης νομοθετήσαμε την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων, κάτι που εξασφαλίζει διαφάνεια και παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους πολίτες όλη την πληροφορία για την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: από τις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η δωρεάν κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.α., ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία και στην αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των ίδιων ή των συγγενών τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίσαμε τη δημιουργία ψηφιακής ενιαίας λίστας με προγραμματιζόμενα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δίνεται η δυνατότητα να γίνεται η διαχείρισή τους κεντρικά, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών. Οι πολύμηνες αναμονές για ένα χειρουργείο είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ΕΣΥ – και αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε.
Κλείνω τα θέματα δημόσιας υγείας θυμίζοντας ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και άνω, με ισχυρή σύσταση της επιτροπής να το κάνουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εφόσον συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Αλλάζουμε θέμα και πάμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πριν μερικές μέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων. Αυτά θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως το τέλος Απριλίου. Σχεδιάζουμε να εντάξουμε συνολικά 1.300 τέτοια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στους στόλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τώρα, η κλιματική κρίση και οι μέγα-πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κατέστησαν υπερεπείγουσα την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και άρα προστατεύουμε τα δάση μας. Η νέα στρατηγική μας λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά, και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Οι σχετικές μελέτες θα εκπονούνται υπό την καθοδήγηση των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύονται με προσωπικό, ενώ θεσπίζονται κίνητρα σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες να αναλάβουν την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας, καθαρίζοντας έτσι τα δάση μας από την εύφλεκτη ύλη.
Μία είδηση αυτών των ημερών που είναι πολύ θετική: ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα το προηγούμενο έτος κατέγραψε ρεκόρ διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Δηλαδή, σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής μας προήλθε από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο σκορ μεταξύ 50 χωρών του ΟΟΣΑ, μια επίδοση που αυξάνει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, προστατεύει το περιβάλλον και μας επιτρέπει να εξοικονομούμε πόρους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική.
Αργήσαμε ως χώρα στο επόμενο θέμα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αναφέρομαι στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και διαφάνειας των Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (Ο.Κοι.Π), που τις ξέραμε μέχρι τώρα ως ΜΚΟ. Οι πρώτες προσπάθειες για να δημιουργηθεί το πλαίσιο ξεκίνησαν το 2013, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, και το 2015 παραδόθηκε πλήρης πρόταση στην επόμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε, και το πεδίο παρέμεινε αρρύθμιστο. Εδώ και λίγες ημέρες όμως, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Ο.Κοι.Π.
Και εξηγώ: στις δυο ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Δημόσια Βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο, θα αναγράφονται πλέον όλα τα στοιχεία για την ίδρυση, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι Οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαφάνεια, και έτσι κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αξιολογεί την ακεραιότητα και το έργο τους.

Την Παρασκευή, υπογράφηκε η σύμβαση για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν για να σας εξηγήσω τη σημασία: Σίγουρα θα θυμάστε τις αντιδράσεις όταν ξεκινούσε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά πριν από 15 χρόνια. Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη και στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Θυμάστε αντίστοιχα τις αντιδράσεις για την παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου έχει σημειωθεί επίσης σημαντική πρόοδος. Και στις δύο περιπτώσεις οι αντιδράσεις φυσικά ξεχάστηκαν. Και όλοι οι τάχα προοδευτικοί που πολέμησαν αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκε ότι δεν είναι τελικά τόσο προοδευτικοί!

Προχωρούμε, λοιπόν, τώρα με την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η σύμβαση για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών στον γνωστό ιταλικό όμιλο Grimaldi υπογράφηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για μια επένδυση με υψηλό αντάλλαγμα για το Δημόσιο, η οποία λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Και αποτελεί άλμα στην προσπάθεια η Ηγουμενίτσα να γίνει ακόμη περισσότερο ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας.

Αυτό ακριβώς είναι το αναπτυξιακό πρόσημο γενικότερα της πολιτικής που εφαρμόζουμε για συμβάσεις παραχώρησης στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια. Με οφέλη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική περιφέρεια. Η μετάβαση από κάποιους κρατικούς οργανισμούς σε λιμάνια τα οποία λειτουργούν σαν σύγχρονες επιχειρήσεις παράγει οφέλη σε σχέση με αυτά που εισπράττει το κράτος, σε ανάπτυξη, και σε θέσεις εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Κλείνω για σήμερα με την πρωτοβουλία μας για τη συγκρότηση Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως είχα δεσμευτεί στις προγραμματικές δηλώσεις τον περασμένο Ιούλιο. Την απαρτίζουν Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους από εγχωρία και ξένα πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Η επιτροπή αυτή θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, τους οποίους δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο άρσης των ανισοτήτων, δημιουργεί, όμως, ταυτόχρονα, μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε. Επιβάλλεται η χώρα μας να έχει μια εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό. Γιατί «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι» συμπλήρωσε. 
»

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.