Quantcast
Μητσοτάκης: Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με την ατζέντα της για τη μείωση των φόρων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αφορά το 2020 – 2021, προσθέτοντας “όχι αναγκαστικά το 2021”, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως μπορούν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας για το 2020. Αισθάνομαι, είπε, ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρημάτων μας.

«Ο στόχος μου είναι απλός: να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, που στο μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε στην οικονομία.

«Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη. Υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο”.

Όπως είπε. το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος. Δεν βλέπω, είπε, γιατί να μην έχει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.

Πρέπει να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg εάν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (το 3,5% που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα απάντησε:

«Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, αποφασίστηκαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τα αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

«Το χρέος θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.