Quantcast
Μητσοτάκης: Την Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις – «Κλειδώνει» ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο στα 840 ευρώ - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Την Πέμπτη οι προγραμματικές δηλώσεις – «Κλειδώνει» ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο στα 840 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ετοιμαστεί η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος την Πέμπτη στις 17:00 στην Βουλή θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα έθεσε το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Μάλτας, θα ξεδιπλώσει το στίγμα και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, τους στόχους της κυβέρνησης και τον οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι άμεσης εφαρμογής προκειμένου να φανεί γρήγορα το αποτέλεσμα τους στην κοινωνία. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αναλωθεί στην παροχολογία. Όλες οι ανακοινώσεις θα είναι πλήρως κοστολογημένες προκειμένου να μην απειλούν την οικονομία με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η αύξηση στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο που θα ανέρχεται στα 840 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος αυξημένος βασικός μισθός θα είναι η βάση για όλους τους μισθούς στο Δημόσιο και τον υπολογισμό των επιδομάτων.

Εάν λοιπόν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αυτό θα σημαίνει και μία αύξηση στα επιδόματα που μπορεί να φτάσει στο 30% με 40%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι σαν να επανέρχονται τα δώρα στο Δημόσιο καθώς θα προστεθούν αυξήσεις που ισοδυναμούν με δύο μισθούς.

Τα μέτρα που εκτιμάται ότι θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:  

  • Επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
  • Κατάργηση του «πέναλτι» παρακράτησης του 30% της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους

Η ομιλία του αναμένεται να κινηθεί στους 4 άξονες που έθεσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, και συγκεκριμένα:

  • Καλύτερους μισθούς
  • Καλύτερη υγεία
  • Ψηφιακό κράτος
  • Ισχυρή Ελλάδα

Δεν αποκλείονται εκπλήξεις

Στην προεκλογική περίοδο τα στελέχη της ΝΔ είχαν παραδεχθεί ότι αν και τα μακροοικονομικά της χώρας πήγαιναν καλά αυτό δεν αποτυπώθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και θα ανακοινώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του για την τετραετία.

Μάλιστα είναι πιθανό η ομιλία να κρύβει και εκπλήξεις. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί εκ νέου στο στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027.

Επίσης θα μιλήσει για την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της τετραετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα και την καθιέρωση του youth pass από το 2024.

Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν, είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ήδη έχει επισκεφθεί τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας για να τονίσει ότι η κυβέρνηση θέτει την ατζέντα αυτών των υπουργείων ως προτειραιότητα με στόχο και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική και την δημιουργία ενός ΕΣΥ αντάξιου των προσδοκιών των πολιτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.